PRIDRUŽITE SE

Herjavec Anđelko

varaždinski gospodarstvenik

Posljednja izmjena: 28.03.2022.
Autorizirano

Anđelko Herjavec (Varaždin, 23. studenoga 1958. – Posedarje, 20. srpnja 2001.), poznat i pod nadimkom Đelac, hrvatski je gospodarstvenik i nogometni menadžer. 1990-ih godina bio je direktor hrvatske podružnice Levi'sa u Novom Marofu, generalni direktor Varteksa u Varaždinu, predsjednik varaždinskog nogometnog kluba Varteks, član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik Nadzornog odbora Varaždinske banke i član predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice. Poginuo je u prometnoj nesreći 2001. godine.

Početak karijere u Levi'su

Anđelko Herjavec u Levi's je prešao 1986. godine, gdje se istaknuo na poslovima izvoza. Hrvatska podružnica Levi'sa, pokrenuta 1983. godine u Novom Marofu, poslovala je prema licenciji američke Levi Strauss &. Co. i bila sastavnim dijelom poslovnoga sustava Varteks, tada sačinjenog od desetak tvrki. Na temelju poslovnih rezultata ostvarenih u izvozu, Anđelko Herjavec 1990. godine imenovan je direktorom Levi'sa, a 1992. godine europska filijala američke kompanije uručila mu je priznanje za povećanje proizvodnje.

Karijera u Varteksu

Generalnim direktorom Varteksa Herjavec je imenovan 1994. godine, na poziv dotadašnjeg rukovodstva tvornice koja se našla na rubu propasti uslijed ratnih zbivanja, odnosno raspada jugoslavenske trgovačke mreže i neprilagođavanja tržišnim uvjetima poslovanja. Do kraja 1995. godine Herjavec uspijeva stabilizirati poslovanje i spriječiti propast, a 1997. godine uspijeva produžiti i licenciju za proizvodnju jeansa, bez koje tvornica također ne bi imala uvjete za opstanak. Budući da se Varteks sve teže nosio s dampinškim cijenama istočne proizvodnje, Herjavec se povezuje s osnivačem Zare Amanciom Ortegom i od Hugo Bossa pokušava preuzeti znanje i iskustvo, kako bi Varteks mogao ostvariti dodanu vrijednost u vidu modnog brenda koji bi bio prepoznat na globalnom tržištu. U ambiciji ga sprječava prometna nesreća, ali poslovanje Varteksa sve do svoje smrti uspijeva održati pozitivnim. Na prijelazu milenija Varteks izvozi u 28 svjetskih država, čini 1,4 posto ukupnog državnog izvoza i ostvaruje 720 milijuna kuna prihoda. Godine 2000. Herjavec otvara prvu robnu kuću Varteksa u SAD-u i među prvima nakon Domovinskog rata čini iskorak prema srpskom i bivšem jugoslavenskom tržištu.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.