PRIDRUŽITE SE

Kirić, Rudolf

varaždinski gospodarstvenik

Posljednja izmjena: 07.05.2022.
Autorizirano

Kirić, Rudolf, varaždinski gospodarstvenik (Svibovec Podravski, 15. travnja 1944. – Varaždin, 25. studenoga 2020.), osnivač i direktor tvrtke Gumiimpex-GRP, najveće gumarske industrije u Hrvatskoj i jedne od deset najvećih industrija u Varaždinskoj županiji. Poduzetnik je 2015. godine dobio nagradu Grada Varaždina za životno djelo, 2020. godine u travnju obilježena je 50. godišnjica Gumiimpex-GRP, iste godine u studenome preminuo je u 76. godini.

Rudolf Kirić izučio je zanat za vulkanizera 1961. te je radio u varaždinskoj Vulkanizerskoj zanatskoj radnji, koja je 1967. pripojena varaždinskoj Automehanici. Kako su krajem 1960-ih vulkanizerske djelatnosti prestale biti u društvenom vlasništvu, Automehanika je završila u stečaju, a Rudolf Kirić izgubio je posao. Iako je u Automehanici bio poslovođa, nezaposlenih vulkanizera bilo je mnogo, više nije mogao pronaći posao u struci, te je odlučio dalje krenuti samostalno, unajmivši 1970. prostor stare kovačnice u ulici Franje Kurelca u Varaždinu. Godinu i pol kasnije zaposlio je svoja prva dva radnika, a 1975. preselio u prostor vlastite radionice u Ulici Ivana Kukuljevića u Varaždinu. Prijelomna godina u njegovu poslovanju bila je 1976., kada na temelju kredibiliteta stečenog u Automehanici dobiva vulkanizerske poslove za najveće gradske gigante: Varteks, Florijana Bobića, Ceste, MIV i Koku. Nakon skromnih početaka s dvoje djelatnika, demokratske promjene 1990. dočekuje s njih 37. U vrijeme Jugoslavije, najsnažniji udarac na poslovanje doživljava 1985., kada država obrtnicima vulkanizerima zabranjuje razvoj i prodaju pneumatika, uz to što su se permanentno suočavali s ograničenjem broja ljudi i visinom vrijednosti kupljenih strojeva. Do 1993. Kirić je zapošljavao 55 djelatnika, a tvrtku je preselio u Miškininu ulicu u Varaždinu gdje se nalazi i danas na prostoru od 4200 kvadratnih metara. Kirić je u mirovinu otišao 2000., no sve do 2005. nastavio je s poslovnim aktivnostima i dovršio pionirski pothvat u RH – izgradnju prvog pogona za reciklažu guma na prostoru od 75000 kvadratnih metara u Slobodnoj zoni u Trnovcu. Tvrtka je nakon toga promijenila naziv u Gumiimpex-GRP, zapošljavala je tada već 367 djelatnika, te ju je nastavio voditi sin Damir Kirić. Rudolf Kirić ostao je prisutan i nakon konačnog umirovljenja 2005., ali kao savjetnik. Izvan poslovnog života velika ljubav bila mu je lovstvo. Grad Varaždin dodijelio mu je 2015. nagradu za životno djelo, 2020. je u travnju obilježena 50. obljetnica poslovanja Gumiimpex-GRP, a iste godine u studenome Rudolf Kirić je preminuo u 76. godini. Gumiimpex-GRP danas zapošljava više od 400 djelatnika, ostvaruje godišnje prihode veće od 400 milijuna kuna i jedna je od temeljnih tvrtki moderne industrije u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji, te najveća gumarska industrija u Hrvatskoj.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.