PRIDRUŽITE SE

optika u ruralnim područjima

130 milijuna eura za projekt Rune

Projekt Rune, iza kojeg stoje istoimene luksemburška grupacija i tvrtke u Hrvatskoj i Sloveniji koje grade širokopojasne optičke mreža u ruralnim područjima u obje zemlje, podržale su četiri europske banke sa 130 milijuna eura ulaganja u taj projekt, izvijestili su iz Rune-a.

17.03.2022. 12:49

Rune je prvi i trenutno jedini prekogranični projekt na razini EU koji povezuje teritorije nekoliko država članica ultrabrzom širokopojasnom optičkom infrastrukturom, koji je dobio sredstva iz privatnog Connecting Europe Broadband Funda (CEBF), a koji je većinski vlasnik Rune Group S.A. u čijem su sastavu tvrtke Rune Enia za Sloveniju i Rune Crow za Hrvatsku.

Napominju da je to privatna investicija, a da su nova sredstva osigurali zaključivši višemjesečne pregovore s banaka Kommunalkredit Austria AG, Norddeutsche Landesbank Girozentrale (Nord LB), EBRD i Erste Group Bank AG.

S gradnjom te optičke mreže u Sloveniji su krenuli početkom 2020., a u Hrvatskoj 2019., gdje, kako iz te tvrtke kažu na upit Hine, gradnju predviđaju završiti krajem prvog kvartala 2023., do kada će pokriti gotovo 150.000 adresa (kućanstva i druge).  U Hrvatskoj takvu mrežu grade u ruralnim područjima u samo dvije županije, Primorsko-goranskoj i Istarskoj, i za sada, kako odgovaraju, nije u planu širenje poslovanja.

Direktor slovenske tvrtke Rune Enia i hrvatske Rune Crow Stojan Nikolić naglašava da im je "cilj izgraditi širokopojasnu optičku infrastrukturu koja će omogućiti pristup internetu u ruralnim područjima, prečesto zanemarenim od strane drugih davatelja usluga".

Većinski vlasnik Rune Group S.A. je fond Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), sa sjedištem u Luksemburgu, čija je glavna zadaća dostizanje ciljeva gigabitnog društva.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.