PRIDRUŽITE SE

Dobit Adris grupe porasla unatoč lošijem rezultatu Croatia osiguranja

 - Unatoč štetama od ljetnog nevremena koje su značajno utjecale na dobit Croatia osiguranja, snažan rast profitabilnosti turizma, uz standardno dobar Cromaris, doprinijeli su rastu konsolidirane  neto dobiti grupe - predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar.

26.10.2023. 12:25

Adris grupa u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je rast neto dobiti za osam posto, na 103 milijuna eura, unatoč slabijem rezultatu Croatia osiguranja zbog šteta od nevremena, što pokazuje da ima uravnotežen portfelj poslova, ističu danas iz te kompanije.

U tom je razdoblju grupa ostvarila ukupan prihod od 815 milijuna eura, što je za 15 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) dosegnula je 162 milijuna eura i za tri posto je veća od prošlogodišnje. 

Rast dobiti grupe unatoč padu rezultata Croatia osiguranja

Rast dobiti grupe ostvaren je unatoč snažnom negativnom utjecaju troškova šteta i, posljedično, padu rezultata Croatia osiguranja. Naime, konsolidirani prihod od prodaje osiguranja iznosi 348 milijuna eura, što je za 11 posto više u usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine. No, konsolidirana neto dobit Croatia osiguranja je 26 posto manja te iznosi 31,2 milijuna eura, što je posljedica prije svega šteta od nevremena tijekom srpnja i kolovoza na području Zagreba i okolice te središnje i istočne Hrvatske, koja su uzrokovala štetu na imovini veću od 30 milijuna eura.  

 Iako društvo ima adekvatnu reosigurateljnu zaštitu te će znatan dio šteta nadoknaditi kroz zaključene ugovore o reosiguranju, navedene štete imaju negativan utjecaj na poslovanje tvrtke u iznosu većem od 20 milijuna  eura, navode iz kompanije. 

Remenar: Iskorak Adrisa u područje enrgetike

 - Unatoč štetama od ljetnog nevremena koje su značajno utjecale na dobit Croatia osiguranja u trećem kvartalu, snažan rast profitabilnosti turizma, uz standardno dobar Cromaris, doprinijeli su rastu konsolidirane  neto dobiti grupe u odnosu na isto razdoblje lani, premašivši 100 milijuna eura. Takvi rezultati koje kontinuirano ostvarujemo, usprkos sistemskim krizama koje nas također kontinuirano prate već godinama te snažna Adrisova financijska pozicija, uz potrebu za daljnjom diverzifikacijom poslovanja, omogućili su nam značajan iskorak i u područje energetike, dodatno otvarajući perspektivu Grupe - komentirao je predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar.

 Dodao je da su partnerstvom osigurali izgradnju vlastitih elektrana obnovljivih izvora energije instalirane snage veće od 140 MW, što će materijalno doprinijeti jačanju poslovanja i rezultata Adrisa od 2025., kada  elektrane počnu proizvoditi. - Taj posao pozicionira Adris na regionalnu mapu energetskih igrača s daljnjom perspektivom jačanja održivosti grupe u cjelini, ali i rasta i razvoja i u tom poslu zasebno - zaključio je Remenar.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.