PRIDRUŽITE SE

wall street

Amazon, Alphabet, Apple i Microsoft pridonijeli rastu burzovnog indeksa

Podršku tržištu pružio je i revidirani podatak koji je pokazao da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju pao manje nego što je prvotno procijenjeno.

Piše: Hina/a.t.
26.08.2022. 08:15

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, drugi dan zaredom, dok ulagači čekaju govor predsjednika Feda Jeromea Powella o gospodarskoj situaciji, inflaciji i kamatnim stopama.

Dow Jones ojačao je 0,98 posto, na 33.291 bod, dok je S&P 500 porastao 1,41 posto, na 4.199 bodova, a Nasdaq indeks 1,67 posto, na 12.639 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u rudarskom i komunikacijskom, više od 2 posto.

Rastu indeksa ponajviše je pridonio rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon, Alphabet, Apple i Microsoft, koje imaju veliki udjel u indeksima.

Podršku tržištu pružio je i revidirani podatak koji je pokazao da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju pao manje nego što je prvotno procijenjeno, što je ublažilo strahovanja od dublje recesije.

No, hoće li tržište tjedan završiti na dobitku ili gubitku ponajviše ovisi o govoru predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u petak na konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu.

Ulagači će pažljivo pratiti Powellove komentare o inflaciji, kamatama i situaciji u gospodarstvu.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto od sredine lipnja. No, od početka godine i dalje je u minusu - oko 12, a Nasdaq indeks oko 19 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.