PRIDRUŽITE SE

Kako nas vide američke tvrtke?

AmCham proveo istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj, evo rezultata

Znatan dio ispitanika (59 posto) iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, a 53 posto ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina.

05.03.2024. 12:15

Nedostatak odgovarajuće radne snage, inflacija i oporezivanje rada glavni su ograničavajući faktori u poslovanju, pokazalo je najnovije istraživanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj, koje Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham Hrvatska) provodi već osmu godinu zaredom.

AmCham je danas predstavio rezultate svog najnovijeg istraživanja, koje je provedeno u razdoblju od 11. prosinca 2023. do 9. veljače 2024. na uzorku od 116 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. 

- Unatoč dobrim poslovnim rezultatima u 2023. i optimističnim planovima poslovanja, pri čemu je većina ispitanih poduzeća poslovala bolje u 2023. nego u prethodnoj godini, primjetan je rast udjela poduzeća kojima je poslovanje ostalo isto kao i u prethodnoj godini. Kao glavni ograničavajući faktori u poslovanju ističu se nedostatak odgovarajuće radne snage, inflacija i oporezivanje rada - rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a Hrvatska. 

Znatan broj kompanija planira širenje poslovanja

Doko Jelušić je dodala kako je za više od 63 posto ispitanika poslovanje u 2023. bilo bolje nego u prethodnoj godini, dok je za 10 posto poslovanje u 2023. bilo lošije nego u 2022. Kod skoro polovine poduzeća rastao je broj zaposlenih, dok je nešto više od trećine poduzeća zadržalo isti broj zaposlenih što je na tragu prošlogodišnjih rezultata. Znatan dio ispitanika (59 posto) iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, a 53 posto ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina. 

- Širenje poslovanja planira gotovo 80 posto ispitanika za usporedbu sa 73 posto u prošlogodišnjem istraživanju, 72 posto poduzeća planira nova zapošljavanja u sljedeće tri godine, od čega 1/5 planira zaposliti više od 20 novih zaposlenika. Manje od 4 posto poduzeća planira smanjiti broj zaposlenika u sljedeće tri godine, što je znatno manje u odnosu na prošlogodišnjih 14 posto - kazala je Doko Jelušić.
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.