PRIDRUŽITE SE

europske burze

Amerikanci preuzimaju češki Avast za 8,6 milijardi dolara

Investitori na europskim burzama čekaju objavu ključnih ekonomskih pokazatelja za eurozonu, Infineon i Avast dižu prognoze.

Piše: Hina/a.t.
03.08.2022. 10:02

Na europskim dioničkim tržištima u srijedu su najvažniji indeksi blago pali, dok investitori za nove smjernice čekaju objavu ključnih ekonomskih pokazatelja za eurozonu, a tržište je i dalje pod pritiskom pojačane averzije investitora prema riziku u promijenjenim ekonomskim okolnostima.

Oprezno trgovanje na europskim tržištima pod utjecajem je averzije prema riziku, zamjetne kod investitora na svim globalnim burzama dok procjenjuju ima li izgleda da se prošlomjesečni rast dioničkih tržišta nastavi i u kolovozu, s obzirom na zaoštravanje monearnih politika i moguću recesiju.

Za nove smjernice čeka se objava ključnih pokazatelja o inflaciji mjerenoj proizvođačkim cijenama i maloprodaji u eurozoni kaji bi trebali ukazati na ekonomsko zdravlje monetarne unije.

No, dobra financijska izvješća europskih kompanija ograničavaju gubitke. Tako je Infineon, vodeći svjetski dobavljač čipova za automobilsku industriju, izvijestio o 33 posto većim prihodima u drugom tromjesečju u odnosu na godinu dana ranije, te podigao prognoze za ovu godinu. Cijena njegove dionice porasla je 3,1 posto. 

Najveća dobitnica je dionica češkog Avasta, koja je poskupjela 42 posto, nakon što je britanski regulator odobrio preuzimanje te tvrtke za kibernetičku sigurnost od strane američkog NortonLifeLocka za 8,6 milijardi dolara.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.