PRIDRUŽITE SE

ambiciozan plan

Amerikancima milijarde potiacaja za nova ulaganja u energiju sunca i vjetra

To bi trebalo pomoći SAD-u da krene na put ispunjavanja svog obećanja da će prepoloviti svoje emisije stakleničkih plinova do 2030. ispod razine iz 2005.

Piše: Hina/m.a.m.
13.08.2022. 10:20

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će sljedeći tjedan potpisati zakon vrijedan 430 milijardi dolara, koji se smatra najvećim paketom za borbu protiv klimatskih promjena u povijesti SAD-a, a osmišljen je za smanjenje emisije stakleničkih plinova te za smanjenje troškova liječenja.

Prijedlog zakona nudi tvrtkama i obiteljima milijarde poticaja za kupnju električnih vozila i energetski učinkovitih uređaja, kao i za poticanje novih ulaganja u energiju vjetra i sunca koja bi udvostručila količinu novih, čistih kapaciteta za proizvodnju električne energije. To bi pomoglo SAD-u da krene na put ispunjavanja svog obećanja da će prepoloviti svoje emisije stakleničkih plinova do 2030. ispod razine iz 2005.

Inače, uoči glasovanja o tom zakonskom prijedlogu u donjem domu Kongresa, Europska unija i Južna Koreja upozorile su SAD da bi taj zakon, kojim se podpupire kupnju električnih vozila, mogao diskriminirati vozila strane proizvodnje, čime se krše propisi Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Konkretno, ukazali su da se novim zakonom predviđa zabrana korištenja poreznog kredita za kupnju električnih vozila koja nisu sastavljena u Sjevernoj Americi, kao i zabrana korištenja komponenti baterija i rijetkih minerala koji potječu iz Kine.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.