PRIDRUŽITE SE

smanjena potražnja

Apple, Samsung i Lenovo bilježe pad potražnje za tabletima

Isporuke osobnih računala i tableta pale su za tri posto tijekom prvog kvartala 2022. u odnosu na prošlu godinu.

Piše: Menadžer.hr/a.t.
10.05.2022. 11:32

Na globalnoj su razini isporuke osobnih računala, što uključuje i tablete, pale za tri posto tijekom prvog kvartala ove u odnosu na prošlu godinu. Ipak rezultati su odlični u usporedbi s vremenom prije pandemije koronavirusa, navodi Canalys, piše ICT Business.

Isporučeno je 118,1 milijuna uređaja diljem svijeta što pokazuje da potražnja nije toliko usporila, ali je smanjena. Tijekom najtežeg razdoblja pandemije potražnja je rušila rekorde zbog potreba priprema rada na daljinu, nakon čega je uslijedilo usporavanje potražnje.

Tableta je prošle godine isporučeno 38,6 milijuna. Iako bilježi pad od dva posto u odnosu na 2021., najviše uređaja je isporučio Apple - 14,9 milijuna iPad modela. Drugo mjesto po broju isporuka (7,9 milijuna isporučenih uređaja) zauzeo je Samsung koji također bilježi dva posto pada. Amazon je na trećem mjestu te bilježi rast od tri posto zahvaljujući Fire modelu. Lenovo je na četvrtom mjesu, a pao je za čak 20 posto te je imao tri milijuna isporuka. Peti Huawei je pao za 22 posto na 1,7 milijuna isporuka.

U segmentu osobnih računala najteži udarac doživjeli su Chromebook uređaji s padom od 60 posto u odnosu na prvi kvartal 2021. Lenovo je zbog toga zabilježio lošiji rezultat u odnosu na prošlu godinu, međutim, i uz ukupni pad od 63 posto prvi je na listi isporučitelja računala . Nakon Lenova, drugo mjesto zauzeo je Acer koji je imao 1,1 milijun isporuka i zabilježio pad od 21 posto. Na trećem mjestu je Dell, na četvrtom HP i na petom Asus.

Sveukupni rezultati pokazuju da je prema broju isporuka osobnih računala i tableta na prvom mjestu Apple s 22,3 milijuna isporuka (rast od jedan posto), na drugom mjestu Lenovo s 21,1 milijun isporuka (pad od 12 posto), na trećem HP s 15,9 milijuna isporuka (pad od 18 posto), na četvrtom mjestu Dell s 13,8 milijuna isporuka (rast od 6,1 posto), a na petom mjestu Samsung s 8,8 milijuna isporuka.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.