PRIDRUŽITE SE

Interes za umjetnine

Na aukciji u Zagrebu neki umjetnici ostvarili rekordne cijene

Najvišu cijenu postigla je slika Vlaha Bukovca „Dijana u lovu”, prodanu po maksimalnoj procijenjenoj vrijednosti od 50.000 eura.

19.10.2023. 06:43

Na prvoj hrvatskoj aukciji umjetnina Artmarka u Zagrebu bilo je ponuđeno 105 lotova klasične i moderne hrvatske likovne umjetnosti, a u 3,5 sata aukcije ukupna prodaja dosegnula je približno 250.000 eura.

Kao vrhunce aukcije održane u utorak  u hotelu Sheraton, iz Artmarka ističu sliku Vlaha Bukovca „Dijana u lovu”, prodanu po maksimalnoj procijenjenoj vrijednosti od 50.000 eura, što je ujedno i umjetničko djelo koje je na aukciji postiglo najvišu cijenu. Slika Emanuela Vidovića „Splitska obala s jedrilicama”, za koju je intenzivno licitirano online i u aukcijskoj sobi, postigla je konačnu cijenu od 14.000 eura. 

Nekoliko je umjetnika postiglo rekordne tržišne cijene za svoje umjetnine. Tako je Nives Kavurić-Kurtović sa svojim „Vijećem mudrih žena” 
postigla cijenu od 9.500 eura, što je svrstava u sam vrh transakcija za djela poslijeratnih umjetnika, ističu iz te aukcijske kuće. Hrvatski slikar Frano Šimunović ostvario je osobni  cjenovni rekord sa slikom „U kamenjaru” prodanu za 6.500 eura, dok je „Poster za izložbu Miroslava Šuteja u Šangaju” Borisa Bućana postigao najvišu cijenu za plakat u Hrvatskoj, a treću najvišu u inozemstvu, s iznosom od 4.500 eura.

Artmark Croatia pokrenut je u Zagrebu, u travnju 2022., a ova prva hrvatska aukcija je ustvari Artmarkova 518. aukcija. Naime, Artmark je rumunjsko-nizozemski brend koji je osnovan prije 15 godina, a pokrenuli su ga kolekcionari umjetnina, uz nizozemsko i austrijsko financiranje, koji upravlja s nekoliko aukcijskih kuća likovnih umjetnosti, stalnim ili privremenim izložbenim umjetničkim paviljonima i pomoćnim uslugama Art Logistics u Bukureštu, Cluju, Jašiju, Konstanci, Sofiji i Zagrebu, s planom širenja prema Baltiku i Grčkoj u budućnosti.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.