PRIDRUŽITE SE

Automobilska industrija

Automobilska industrija očekuje rast prodaje 2023. godine od 7,5 posto

Automobilska industrija profitira od visokih cijena automobila, a tijekom sljedeće godine očekuje se povećanje prodaje od 7,5 posto, objavila je konzultantska kuća Horváth na temelju istraživanja koje je provela.

Piše: Hina
26.09.2022. 12:19

Automobilska industrija optimistično gleda prema 2023. godini u kojoj se očekuje značajan rast prodaje, kaže se u priopćenju spomenutog konzultanta, uz dodatak kako menadžeri iz auto sektora procjenjuju da će rast prodaje u idućoj godini biti veći od prosjeka drugih industrija i kretat će se oko 7,5 posto. Istraživanje je provedeno u 18 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth ukazuje na optimizam zbog visoke potražnje za svim vrstama vozila i novim i rabljenim.

"Ukoliko se uska grla u dobavnim lancima smanje, realno je očekivati visok rast prodaje u idućoj 2023. godini od 7,5 posto. Međutim, bez obzira na sve poteškoće, proizvođači vozila i ove godine ostvaruju visok profit zbog viših prodajnih cijena’, istaknula je  Boldor. 

Automobilska industrija ubrzano se oporavila nakon pandemije, pa je već 2021. godine zabilježen iznadprosječni rast prodaje od 15,5 posto. Nastavak takvog strelovitog rasta onemogućili su problemi u dobavnim lancima, no povećanje cijena automobila omogućilo je industriji relativno lagodnu poziciju.

"Nedostatak materijala, posebno poluvodiča, negativno utječe na prodaju, pa se u ovoj godini očekuje rast prodaje od tek pet posto, što je osjetno niže u odnosu na ostale industrijske sektore", navela je Boldor.

Zbog svega toga optimizacija troškova, ali i prihoda ostaje visoko na listi prioriteta menadžera u automobilskoj industriji, koji nastavljaju ubrzani rad na digitalnoj transformaciji, ekološkoj održivosti i e-mobilnosti, kaže se u priopćenju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.