PRIDRUŽITE SE

SVJETSKA TRŽIŠTA

Azijske burze pale zbog prosvjeda u Kini

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, dok je dolar ojačao jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog prosvjeda u Kini protiv oštrih restriktivnih mjera za suzbijanje covida-19.

Piše: Hina
28.11.2022. 08:29

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu gotovo 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 2,4 posto.

Burze su pod pritiskom zbog prosvjeda protiv strogih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja covida, koji su izbili u nedjelju ujutro u nekoliko kineskih gradova, uključujući financijsko središte Šangaj, kao i dio glavnog grada Pekinga.

Novi val nezadovoljstva potaknut je požarom, koji je u četvrtak izbio u zgradi u glavnom gradu regije Xinjiang Urumqiju, a u kojemu je poginulo deset osoba. Bijes javnosti izazvale su sumnje da stanari zgrade nisu mogli na vrijeme pobjeći jer je zgrada djelomično bila u 'lockdownu'.

„Tržište ne voli nesigurnost, a jasno je da su prosvjedi u Kini zabrinuli ulagače, pa stoga nisu skloni rizičnijim investicijama. Neki se plaše i novih prosvjeda, s obzirom na oštre restriktivne mjere, što bi moglo dovesti do slabljenja gospodarstva”, kaže Robert Subbaraman, glavni ekonomist u tvrtki Nomura.

Negativno na tržišta utječu i vijesti o daljnjem rastu broja zaraženih covid-19 virusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Zbog toga ulagače nije ohrabrila ni odluka kineske središnje banke o smanjenju stope izdvajanja obvezne rezerve banaka za 0,25 postotnih bodova, što bi trebalo potaknuti kreditiranje, a time i rast gospodarstva.

Dolar ojačao, cijene nafte oštro pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla jer dolar slovi za sigurno utočište za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,35 bodova, dok je u petak navečer iznosio 106,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,5 posto, na 138,45 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,4 posto, na 1,0355 dolara.

Cijene su nafte, pak, znatno pale jer se trgovci plaše da će prosvjedi protiv covid mjera u Kini izazvati slabljenje potražnje za gorivima u najvećem svjetskom uvozniku nafte.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 2,6 posto, na 81,48 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,8 posto, na 74.15 dolara.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.