PRIDRUŽITE SE

očekivano?

Azijske burze pod pritiskom

Podaci o snažnom tržištu rada u SAD-u podupiru jačanje američke valute, pa je u ponedjeljak dolarov indeks, koji mjeri njezino kretanje prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, poskupio za 0,8 posto.

Piše: Hina/m.a.m.
08.08.2022. 09:13

Na azijskim burzama većina regionalnih indeksa u ponedjeljak je bila u minusu, dok je tečaj dolara nastavio jačati, poduprt iznenađujuće snažnim podacima s američkog tržišta rada, koji podupiru nastavak Fedova super-agresivnog podizanja kamatnih stopa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih oko 6,30 sati bio je u minusu 0,5 posto, nakon tri pozitivna trgovinska dana.  Istodobno, japanski Nikkei je stagnirao, dok je južnokorejski Kospi bio u blagom minusu 0,2 posto, a kineski indeksi za 0,1 posto. Tržišta su podigla svoja očekivanja na 70 posto da će američka središnja banka u rujnu nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa, nakon što je već u dva navrata kamatne stope podigla za 0,75 postotnih bodova, odnosno ukupno za 1,5 posto, u nastojanju da suzbije snažnu inflaciju.

Razlog za to je bolji od očekivanja podatak o broju zaposlenih u SAD-u, koji je tijekom srpnja porastao za 528 tisuća, što je već 19. mjesec da raste, unatoč padu aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu u zadnja dva tromjesečja. Nove smjernice investitorima dat će objava podatka o inflaciji u SAD-u u srijedu, a očekuje se da će iznositi 8,7 posto, nakon lipanjskih 9,1 posto.

Podaci o snažnom tržištu rada u SAD-u tako podupiru jačanje američke valute, pa je u ponedjeljak dolarov indeks, koji mjeri njezino kretanje prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, poskupio za 0,8 posto, na 106,64 bodova. "Ključni podaci na milijune kilometara su udaljeni od trenutne recesije, a tiču se zapošljavanja i visine stope nezaposlenosti. Ti podaci pozitivno će utjecati na daljnje kretanje dolara prema ostalim svjetskim valutama", navodi Alan Ruskin, čelnik strategije za devizne pri Deutsche Bank.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.