PRIDRUŽITE SE

svjetske burze

Azijski ulagači ohrabreni usporenim rastom američkog gospodarstva

Zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa, ulagače ohrabruju podaci koji pokazuju da se rast američkog gospodarstva počinje usporavati.

Piše: Hina/a.t.
27.06.2022. 08:42

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu prošloga petka, jer se ulagači nadaju da će inflacijski pritisci uskoro popustiti, pa središnje banke neće biti previše agresivne u povećanju kamatnih stopa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,00 sati u plusu 1,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 1,2 i 2,9 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je skok cijena dionica na Wall Streetu u petak za otprilike 3 posto, što se zahvaljuje nizu podataka koji pokazuju da se rast američkog gospodarstva počinje usporavati.

To, inače, ne bi bila dobra vijest za tržište kapitala, no u okruženju u kojemu američka središnja banka agresivno povećava kamatne stope kako bi spustila inflaciju s najviših razina u 40 godina, to je podržalo tržište.

Ulagači se, naime, nadaju da bi Fed ipak mogao biti manje agresivan u povećanju kamata, s obzirom da se njegov cilj o 'hlađenju' gospodarstva, a time i suzbijanju inflacije počinje nazirati.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da bi Fed do ožujka iduće godine mogao povećati ključnu kamatu sa sadašnjih 1,75 na 3,5 posto, dok su još prošloga tjedna procjenjivali da bi kamata tada mogla iznositi 4 posto.

Podršku tržištu pružio je i pad cijena sirovina jer to znači da bi inflacijski pritisci uskoro mogli popustiti.

"Američko tržište zabilježilo je snažan rast na kraju prošloga tjedna i mislim da je to glavni razlog današnjeg rasta azijskih tržišta", kaže Rob Carnell, ekonomist u tvrtki ING.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.