PRIDRUŽITE SE

priopćenje udruge

Bankari ne očekuju kratkoročan i velik porast kamatnih stopa u Hrvatskoj

Rizici svakako postoje, pri čemu iz HUB-a ističu da su ih potrošači već dulje vrijeme svjesni

Piše: Hina/m.a.m.
14.09.2022. 10:39

Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je da će se podizanje kamatnih stopa od strane Europske središnje banke (ESB) u jednom trenutku reflektirati i na kamatne stope u Hrvatskoj, no i kako pritom ne očekuje kratkoročan i velik porast kamatnih stopa.

"Europska središnja banka je na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća nastavila s podizanjem ključnih kamatnih stopa, što će se s vremenskim odmakom reflektirati i na kamatne stope u Hrvatskoj. Nismo u mogućnosti precizno prognozirati ni intenzitet ni trenutak povećanja kamatnih stopa u Hrvatskoj, ali postoji nekoliko čimbenika koji ublažavaju pritisak na trenutno povećanje kamatnih stopa u Hrvatskoj", kažu iz HUB-a za Hinu.

Iz HUB-a napominju da ulazak Hrvatske u europodručje smanjuje regulatorni trošak i premiju rizika države te ojačava konkurenciju na bankarskom tržištu koje ima visoku likvidnost. Dodaju da Europskoj uniji slijedi gospodarsko usporavanje koje će ublažiti pritisak potražnje za kreditima i posljedično na rast kamatnih stopa. "Navedeni faktori u ovom trenutku ukazuju da će se u Hrvatskoj sporije zaoštravati monetarni i financijski uvjeti te ne očekujemo kratkoročan i velik porast kamatnih stopa u Hrvatskoj", poručili su iz HUB-a.

Rizici prisutni

Rizici svakako postoje, pri čemu iz HUB-a ističu da su ih potrošači već dulje vrijeme svjesni te su u skladu s time uglavnom biraju kreditne proizvode koji se već dugo nalaze u ponudi banaka i za koje se već neko vrijeme ističe "njihova superiornost u pogledu zaštite od kamatnog rizika".

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.