PRIDRUŽITE SE

dokazana kvaliteta

Belje plus i Fructus staklenici uskoro plasiraju rajčice s posebnom oznakom

Prvi proizvođači koji su uspješno završili postupak potvrđivanja sukladnosti proizvodnje rajčice sa specifikacijom Dokazana kvaliteta za povrće su Belje plus i Fructus staklenici.

Piše: Hina/a.t.
05.07.2022. 14:27

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da će se prve rajčice označene znakom "Dokazana kvaliteta - Hrvatska" uskoro naći na tržištu.

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede donijelo rješenje o priznavanju oznake "Dokazana kvaliteta“ za povrće, zahtjev za priznavanje navedene oznake podnijela je Zajednica udruga hrvatskih povrćara.

Prvi proizvođači koji su uspješno završili postupak potvrđivanja sukladnosti proizvodnje rajčice sa specifikacijom Dokazana kvaliteta za povrće su Belje plus i Fructus staklenici, te će se ubrzo na tržištu moći kupiti rajčica sa znakom "Dokazana kvaliteta - Hrvatska“.

Proizvođači povrća koji koriste navedeni znak, kako objašnjavaju iz Ministarstva, moraju osigurati proizvodnju prema točno definiranim kriterijima u specifikaciji, a to uključuje brigu o zaštiti okoliša odgovornom uporabom gnojiva i pesticida, optimalno vrijeme berbe povrća, duljinu prijevoza kako bi se sačuvala hranjiva vrijednost proizvoda, izbor ambalaže koja štiti povrće od oštećenja pri skladištenju i transportu.

Iz Ministarstva podsjećaju da je prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava bio sektor proizvodnje voća, a zahtjev za priznavanje oznake podnijela je Hrvatska voćarska zajednica te se od listopada 2021. na tržištu mogu kupiti jabuke označene znakom Dokazana kvaliteta - Hrvatska.

Uskoro će se na tržištu moći kupiti i druge vrste voća označene ovim znakom.

Drugi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor konzumnih jaja te se od veljače ove godine na tržištu mogu kupiti konzumna jaja označena ovim znakom.

Troškove sudjelovanja u sustavima kvalitete proizvođači mogu financirati putem Mjere 3 Programa ruralnog razvoja, navodi se u priopćenju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.