PRIDRUŽITE SE

Održivi razvoj

Bjelovar će prvi u Hrvatskoj početi koristiti geotermalnu energiju

Bušotina će grijati novu poduzetničku zonu na tom području te će stvarati nova radna mjesta.

21.11.2023. 12:34

Počeli su građevinski radovi vezani uz gradnju geotermalne bušotine u Velikom Korenovu, a kada sve bude gotovo Bjelovar će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će koristiti geotermalnu energiju, najavio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na konferenciji za novinare.

U tijeku su pripremni građevinski radovi koji će trajati oko mjesec i pol dana, a polovinom siječnja trebalo bi biti postavljeno bušotinsko postrojenje. Samo bušenje kreće u drugoj polovini siječnja, objasnio je Zvonimir Žarec, direktor Termi Bjelovar, gradske tvrtke koja je investitor-naručitelj projekta izgradnje bušotine.

Bušotina će grijati novu poduzetničku zonu

Plan je bušiti na 1.500 metara, a procjenjuje se da je voda na toj dubini temperature od oko 80 stupnjeva C. Ukupna vrijednost projekta je 4,4 milijuna eura. Gradonačelnik ističe kako se taj projekt radi u partnerstvu s Kraljevinom Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom koji su osigurali 1,3 milijuna eura, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo milijun eura, a ostatak će Grad Bjelovar.

Bušotina će grijati novu poduzetničku zonu na tom području te će stvarati nova radna mjesta, a Hrebak vjeruje da će to biti preporod Bjelovara te da će u novoj poslovnoj zoni, koja se proteže na oko 80 hektara, raditi nekoliko tisuća ljudi. Kaže i da se u proračunu za sljedeću godinu nalazi 1,5 milijuna eura za njezinu gradnju, izvijestili su iz Bjelovara.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.