PRIDRUŽITE SE

oprezno trgovanje dionicama

Blagi porast azijskih burzi

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, no zbog visoke inflacije u svijetu, trguje se oprezno, na što ukazuju stagnacija cijena nafte i tečaja dolara.

Piše: Hina/a.m.
04.04.2022. 09:33

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,2 posto. Na burzama u Kini danas se zbog praznika ne radi. Najviše je jutros porastao indeks u Hong Kongu, cijene dionica Tencenta i Alibabe porasle su više od 2 posto.

No, na ostalim se burzama trguje oprezno jer su moguće nove sankcije Europske unije protiv Rusije zbog njezinih napada na Ukrajinu. Ulagači su suzdržani i zbog rasta inflacije u svijetu, što bi moglo navesti središnje banke na agresivnije zaoštravanje monetarne politike.

U SAD-u se, pak, inflacija već mjesecima kreće na najvišim razinama u 40 godina. Kako bi suzbila inflaciju, nedavno je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2018. , za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju mogla bi ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova. Ulagači se plaše da će tempo povećanja kamata biti čak i agresivniji nego što se očekivalo.

Na valutnim tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 98,57 bodova, dok je u petak navečer iznosio 98,63 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 122,50 na 122,60 jena.

U odnosu, pak, na europsku valutu dolar stagnira, pa se cijena eura kreće oko 1,1065 dolara, kao i u petak navečer.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.