PRIDRUŽITE SE

procjene

Britansko gospodarstvo past će 1,4 posto u 2023.

Da vlada nije osigurala potporu kućanstvima i kompanijama, recesija bi bila dublja za 1,1 postotni bod...

Piše: Hina
20.11.2022. 08:55

Britansko gospodarstvo smanjilo se već u trećem tromjesečju, a u idućoj godini aktivnost će pasti za 1,4 posto budući da će visoka inflacija i podignute kamatne stope zakočiti potražnju, prognozirao je u četvrtak državni ekonomski institut OBR.

Ured za proračunsku odgovornost (OBR) blago je podigao procjenu rasta u ovoj godini, s 3,8 posto prognoziranih u ožujku na 4,2 posto. U idućoj godini sada očekuje pad BDP-a za 1,4 posto. U ožujku prognozirali su 1,8-postotni rast aktivnosti. Recesija je počela već u trećem tromjesečju padom aktivnosti za 0,2 posto, a trebala bi trajati nešto više od godinu dana zbog slabije potražnje koju će zakočiti visoka inflacija i podignute kamatne stope, prognoziraju u OBR-u. Inflacija će ove godine dosegnuti 9,1 posto i kliznuti na 7,4 posto u 2023., izračunali su. Naglašavaju da su zbog ograničenog uvoza ruskog plina veleprodajne cijene tog energenta u Europi više deset puta no što su bile prije pandemije, a tržišta sada očekuju da će u srednjem roku ostati četiri puta više, navode. Da vlada nije osigurala potporu kućanstvima i kompanijama, recesija bi bila dublja za 1,1 postotni bod, dodaju. U 2024. BDP bi po njihovim izračunima trebao ponovo porasti, za 1,3 posto, zahvaljujući nižim cijenama energije i blažoj inflaciji.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.