PRIDRUŽITE SE

nije dobro

Britansko gospodarstvo zabilježilo najveći pad BDP-a u zadnjih 300 godina

ONS je tako revidirao naniže svoju raniju procjenu o padu gospodarstva u toj 2020. za 9,3 posto, što je bio najveći gospodarski pad od Prvog svjetskog rata.

Piše: Hina
22.08.2022. 16:02

Velika Britanija u 2020. godini zabilježila je najveći gospodarski pad u zadnjih 300 godina, suočena s posljedicama pandemije covida-19, a pad aktivnosti bio je i mnogo veći nego u ostalim vodećim svjetskim ekonomijama, pokazuju u ponedjeljak objavljeni ažurirani službeni podaci.

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) potonuo je u 2020. godini 11 posto, objavio je u ponedjeljak Ured za nacionalnu statistiku (ONS), što je najveći gospodarski pad još od 1709. godine, prema povijesnim podacima koje vodi Bank of England.

ONS je tako revidirao naniže svoju raniju procjenu o padu gospodarstva u toj 2020. za 9,3 posto, što je bio najveći gospodarski pad od Prvog svjetskog rata. Nova procjena ONS-a pokazuje da e Britanija u 2020. pretrpjela najveći pad BDP-a od "Velikog mraza" 1709. godine.

I prije ove posljednje revizije, britanski gospodarski pad od bio najveći u 2020. unutar grupe razvijenih zemalja G7, a posljednja ga revizija naniže čini većim i od pada španjolskog BDP-a za 10,8 posto.

Britansko se gospodarstvo u međuvremenu, u 2021. uspjelo snažno oporaviti. No, brzi rast inflacije i posljedično zaoštravanje monetarne politike prijete da to gospodarstvo krajem godine ponovno uđe u recesiju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.