PRIDRUŽITE SE

domaća burza

Brodarske dionice na udaru: Recesija bi mogla usporiti trgovinske tijekove

Svi sektorski indeksi na ZSE prošloga su tjedna pali, a najviše Crobextransport, za 5,2 posto...

Piše: Hina/m.a.m.
02.10.2022. 08:19

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi oštro pali pod pritiskom sa svjetskih burzi, dok je promet porastao, ponajviše zahvaljujući dionici Tankerske Next Generation koja je u fokusu zbog najave objave ponude za dobrovoljno preuzimanje.

Crobexi su tako pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa središnjih banaka u cilju suzbijanja inflacije izazvati recesiju u najvećim svjetskim gospodarstvima. Svi sektorski indeksi na ZSE prošloga su tjedna pali, a najviše Crobextransport, za 5,2 posto. Redovni dionički promet iznosio je 60,5 milijuna kuna, što je 25 milijuna više nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je i gotovo 84 milijuna kuna blok prometa, a pritom najviše u blok transakciji dionicom Tankerske Next Generationa, nešto više od 70 milijuna kuna, po cijeni od 78 kuna za donicu. Ostatak blok prometa, gotovo 14 milijuna kuna, ostvaren je povlaštenim dionicama Adrisa, Končara D&ST, te redovnim HT-a i Arene Hospitality grupe.

I u redovnom trgovanju dionicom Tankerske Next Generation ostvaren je najveći promet - 16,8 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 2,4 posto, na 76,8 kuna. Tu dionicu Burza je stavila u četvrtak u segment promatranja, nakon što je Tankerska plovidba izvijestila o namjeri objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Tankerske Next Generationa. Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, s prometom od osam milijuna kuna. Cijena joj je pala 3,74 posto, na 180 kuna.

Najveće gubitnice

Najveće gubitnice bile su dionice Alpha Adriatica, s padom cijene za 11,71 posto na 98 kuna te Jadroplova, za 11,11 posto, na 56 kuna, a znatnije gubitke pretrpjela je i dionica Atlantske plovidbe, pojeftinivši 9,93 posto, na 390 kuna. Brodarske dionice na udaru su korekcija, jer bi recesija u globalnom gospodarstvu usporila trgovinske tijekove i posljedično potražnju za brodskim prijevozom.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.