PRIDRUŽITE SE

ogroman posao

Brodosplit potpisao ugovor za 'zgradu' na moru vrijednu milijardu i pol dolara

Taj brod razlikuje od broda za krstarenje po tome što je namjenski izgrađen za stanovanje na moru...

Piše: Hina
19.08.2022. 11:03

Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

Brod će biti duljine 232,5 metara i imat će 547 privatnih rezidencija. Zvat će se MV Marrative te će biti prvi stambeni brod na pogon ukapljenog prirodnog plina (LNG), navodi se u priopćenju. Rok isporuke broda je 2025. godina. Taj brod razlikuje od broda za krstarenje po tome što je namjenski izgrađen za stanovanje na moru. Zamišljeno je da, između ostalog, ima poštu, školu, knjižnicu, bolnicu, banku, bazene, uredski prostori i 20 restorana i barova. 

"Brod je ugovoren i u suradnji s vlasnikom rade se sve nužne tehničko komercijalne aktivnosti kako bi gradnja krenula u najkraćem realno mogućem roku. Brodosplit ima potencijala i nove ugovore, osiguranu budućnost sljedećih 5 godina. Vjerujemo da ćemo uspješno okončati predstečajni postupak i nastaviti s brodograđevnom djelatnošću u Splitu", izjavio je za Hinu u četvrtak predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.

Vlasnik tog najvećeg hrvatskog škvera​,​ koji se nalazi na 560 tisuća četvornih metara​,​ je DIV​ grupa, u vlasništvu Debeljaka​. Od svibnja ove godine su u predstečaju​ u kojem vjerovnici potražuju 5,5 milijardi kuna​. Svojevremeno su imali 1548 zaposlenih. Početkom sprnja proizvodnja u Brodosplitu privremeno je obustavljena, a radnici su do sada dobili ukupno tri minimalca za veljaču, ožujak i travanj i od 1. srpnja poslani su na čekanje do 1. rujna.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.