PRIDRUŽITE SE

zaustavljena proizvodnja

Brodosplit u dramatičnoj situaciji

Predsjednik uprave DIV grupe i Brodosplita Tomislav Debeljak u četvrtak je za Hinu rekao da je trenutno 60 milijuna eura vlastitih sredstava kompanije blokirano, zbog čega su se našli u izuzetno dramatičnoj situaciji pa privremeno, dok se to ne riješi, zaustavljaju proizvodnju.

Piše: Hina/t.a.
01.04.2022. 08:06

"Pogođeni smo višom silom zbog rata u Ukrajini. Brodosplit, zbog svoje veličine, koja nadmašuje potencijal hrvatskog bankarskog sektora, financira gradnju dva broda - Golden Horizona i Janssoniusa - sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu. Ta banka, zbog činjenice da joj je vlasnik VTB Rusija, podliježe značajnim ograničenjima i restrikcijama, koje su zbog rata u Ukrajini nedavno uvedene. Situacija u kojoj smo se našli je izuzetno dramatična, jer je VTB zaustavio sve daljnje isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što nas je zablokiralo", rekao je Debeljak. 

Po njegovim riječima, u tim projektima trenutno je 'zarobljeno' 60 milijuna eura vlastitih sredstava, kojim su premostili krizni period do pronalaženja rješenja s državom, odnosno HBOR-om, kako ne bi došlo do kašnjenja realizacije tih projekata. "Kako bismo zaštitili i Brodosplit i DIV grupu, a i sve ostale dionike našeg poslovanja, zaustavljamo brodograđevnu djelatnost dok se ne riješi financiranje", izjavio je Debeljak.

Prema VTB banci su izloženi Brodosplit, DIV Grupa i država. Kako ističe Debeljak, zbog veličine problema i žurnosti, pokrenuli su inicijativu prema Vladi RH i prema HBOR-u da taj iznos kredita preuzme domaća razvojna banka jer, dodavši da zbog involviranosti ruske strane, niti jedna komercijalna banka u ovom trenutku to ne može odraditi, dok HBOR ima i znanja i snage i potencijal za refinanciranje. "Brodosplit bi završio brodove, državi bi bilo vraćeno državno jamstvo i svi bi ostvarili prihod. Još nismo dobili odgovor ni od Vlade ni od HBOR-a, ali nadam se da hoćemo", rekao je među ostalim, Debeljak.

Navodi također da su aktivna četiri projekta: Janssonius, Golden Horizon, Viterlef Management i serija obalnih ophodnih brodova za MORH.

Krizna situacija u Ukrajini i problem s VTB-om dogodili su se u trenutku iznimno dobre perspektive za Brodosplit, istaknuo je Debeljak. "Ugovorili smo nekoliko novih projekata ukupne vrijednosti oko 270 milijuna eura, između ostalog gradnju polarnog kruzera i luksuzne jahte, gradnju 15 ophodnih brodova za Egipat, a u završnoj fazi su pregovori o gradnji još dvije jahte i rezidencijalnog broda vrijednih ukupno oko milijardu eura, o čijim detaljima i pojedinačnim vrijednostima ne možemo u ovom trenutku javno govoriti", navodi. 

Debeljak je istaknuo i da imaju završen projekt LNG broda, koji je u ovo vrijeme energetske krize aktualiziran.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.