PRIDRUŽITE SE

podaci fine

Broj blokiranih tvrtki u Hrvatskoj manji nego prije godinu dana

Glavnica njihova duga iznosila je četiri milijarde kuna, što je za 404,5 milijuna kuna ili 9,2 posto manje u odnosu na kolovoz 2021...

Piše: Hina/m.a.m.
10.09.2022. 13:38

Krajem kolovoza ove godine u Hrvatskoj su bili blokirani računi 232.304 građana s ukupnom glavnicom duga od 18,4 milijarde kuna, kao i 14.350 poslovnih subjekata, čija je glavnica duga iznosila 4 milijarde kuna, prema podacima Fine.

Kada je riječ o poslovnim subjektima, to je su 172 poslovna subjekta ili 1,2 posto poslovnih subjekata više u odnosu na srpanj i 567 poslovnih subjekata ili 3,8 posto manje u odnosu na kolovoz 2021. godine. Glavnica njihova duga iznosila je četiri milijarde kuna, što je za 279,4 milijuna kuna ili 6,5 posto manje u odnosu na srpanj te 404,5 milijuna kuna ili 9,2 posto manje u odnosu na kolovoz 2021. Dug po kamatama je iznosio milijardu kuna pa je tako ukupan dug poslovnih subjekata na kraju kolovoza iznosio 5,1 milijardu kuna. Podaci Fine pokazuju da je među ovršenim poslovnim subjektima nešto više fizičkih osoba koji obavljaju registriranu djelatnost (obrtnici), dok u iznosu prevladavaju pravne osobe. Tako su krajem kolovoza dospjele neizvršene osnove za plaćanje evidentirane kod 6.492 pravnih osoba s glavnicom duga od 2,8 milijardi kuna. Kada se tomu pridodaju i kamate u iznosu od 645,9 milijuna kuna, ukupan dug pravnih osoba iznosio je 3,4 milijarde kuna. Blokirani Blokirane račune krajem kolovoza imalo je i 7.858 fizičkih osoba koja obavlja registriranu djelatnost, a njihov je ukupni dug iznosio 1,7 milijardi kuna, od čega se 1,3 milijarde kuna odnosi na glavnicu, a 396,4 milijuna na kamatu.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.