PRIDRUŽITE SE

HGK

Broj stranih radnika će rasti, osnovana zajednica agencija za njihovo zapošljavanje

Zajednica je za početak okupila 15 agencija koje će sistematizirati prijedloge za bolje uređenje tog tržišta, a osim produljenja valjanosti radnih dozvola, žele raditi na poboljšanju uvjeta rada i boravka stranih radnik i njihovoj integraciji.

12.12.2023. 10:09

U Hrvatskoj je trenutno najmanje 150.000 stranih radnika, dok se stvarne potrebe kreću između 180 tisuća i 200 tisuća, te očekujemo da će se trend rasta uvoza radne snage nastaviti i u idućoj godini, istaknuto je na osnivanju Zajednice Agencija za zapošljavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Zajednica je za početak okupila 15 agencija koje će sistematizirati prijedloge za bolje uređenje tog tržišta, a osim produljenja valjanosti radnih dozvola, žele raditi na poboljšanju uvjeta rada i boravka stranih radnika, osiguravanja kvalitetnog smještaja i hrane, pristupa zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju te njihovoj integraciji.

Savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher istaknuo je da Hrvatska, kao destinacija za strane radnike, mora uložiti velik trud u pozicioniranje na tržištima s kojih ti radnici dolaze i zato je HGK s Ministarstvom rada i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje inicirao projekt predstavljanja Hrvatske na potencijalnim tržištima radne snage.

Problem je i u retenciji stranih radnika

Predsjednik nove Zajednice Marko Pekčec rekao je da kako raste važnost stranih radnika za gospodarstvo, tako raste i važnost tržišta agencija za zapošljavanje strane radne snage. 

- Budući da je to relativna novost kod nas, jasno je da je potrebno dodatno urediti status agencija i uvesti kontrole. Osim nelojalne konkurencije, suočeni smo s nedovoljno agilnom administracijom i još uvijek neujednačenim procesima - izjavio je Pekčec. Dodao je da je dio problema i u niskoj retenciji radnika, kojih dio jednom kada uđe u Hrvatsku, dakle i u EU, bez problema odabire druge države članice – bilo zbog boljih financijskih uvjeta, bilo zbog drugih statusnih prednosti koje nude.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.