PRIDRUŽITE SE

tjedan na burzi

Burzovnim trgovcima ponovno najinteresantnija Podravka

Najveći promet imala je dionica Podravke, 4,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 2,86 posto, na 648 kuna. Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a...

Piše: Hina
27.11.2022. 10:18

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna glavni dionički indeksi porasli, ponajviše na samom kraju tjedna, no i dalje uz skroman promet, što ukazuje na oprez investitora zbog neizvjesnih gospodarskih izgleda.

Glavni dionički indeksi tijekom tjedna bilježili su vrlo blage promjene, tek su u petak znatnije ojačali, pri čemu Crobex za 0,58 posto, a Crobex10 za 0,4 posto, nakon što je Državni zavod za statistiku objavio da je BDP u trećem ovogodišnjem tromjesečju porastao po stopi od 5,2 posto na godišnjoj razini.  To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto, no to je već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize. Međutim, na kvartalnoj razini, BDP je u trećem tromjesečju smanjen za 0,4 posto.

Iz Hrvatske gospodarske komore u petak su naveli kako očekuju daljnje gospodarsko usporavanje u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju, a iz Hrvatske udruge poslodavaca da očekuju tehničku recesiju. Među sektorskim indeksima na ZSE, najviše je na dobitku prošloga tjedna bio Crobexturist, za 1,33 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 3 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 20,8 milijuna kuna, što je otprilike 2,8 milijuna više nego u tjednu ranije, koji je bio skraćeni zbog neradnog petka.

Najveći promet imala je dionica Podravke, 4,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 2,86 posto, na 648 kuna. Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, s prometom od 2,8 milijuna kuna i padom cijene za 0,29 posto, na 174 kune. Znatniji promet, 2,4 milijuna kuna, ostvaren je još dionicom Atlantic grupe, čija je cijena ojačala 0,62 posto, na 324 kune. Najveće dobitnice među likvidnijima bile su dionice Vira, poskupjevši 8,2 posto, na 66 kuna, te Plave Lagune, za 7,36 posto, na 1.750 kuna. Najveći pad cijene, pak, zabilježila je dionica Đuro Đakovć grupe, za 21 posto, na 146 kuna. Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 53 dionice, pri čemu je cijena njih 16 porasla, 30 pala, a sedam stagnirala.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.