PRIDRUŽITE SE

Geotermalna energija

Bušotina kraj Bjelovara napajat će energijom novu poslovnu zonu

Bušotina se nalazi u centru poslovne zone Veliko Korenovo, a najveća prednost je to što će u neposrednoj blizini prolaziti brza cesta koja bi trebala biti gotova do početka 2026. godine.

13.02.2024. 14:19

U Velikom Korenovu kraj Bjelovara prije nekoliko dana započelo je bušenje, koje će trajati oko dva tjedna, a očekuje se da se na dubini od 1500 metara pronađe voda temperature 70–80 stupnjeva C, rečeno je danas tijekom obilaska tog projekta na bjelovarskom području koji se financira uz pomoć Ministarstva regionalnog razoja i EU fondova.

U tri dana stiglo se do 293 metra, stavljene su sve cijevi u bušotinu, izvršeno je cementiranje između cijevi i stijenke bušotine te se nastavlja bušenje, a po riječima bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, geotermalnom energijom iz toga izvora u budućnosti će se napajati poslovna zona na veličine 80 hektara koja će se izgraditi, kao i buduće toplice te tvrtka Bjelovarski sajam.  

- Bjelovar u ovom trenutku ima u provedbi 200 milijuna eura projekata, najvećim dijelom financiranih iz europskih fondova. To je vrijednost pola Pelješkog mosta – izjavio je Hrebak, koji je s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Šimom Erlićem obišao bušotinu. Dodao je da se bušotina nalazi u centru poslovne zone Veliko Korenovo, a najveća prednost je to što će u neposrednoj blizini prolaziti brza cesta koja bi trebala biti gotova do početka 2026.

Projekt geotermalne bušotine ukupno je vrijedan 4,4 milijuna eura, a sufinancirali su ga s 1,3 milijuna eura Vlade Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna te s milijun eura Ministarstvo regionalnog razvoj i fondova EU, dok ostatak financira sam grad Bjelovar. 
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.