PRIDRUŽITE SE

istočna europa

Carlsberg zbog Rusije u gubitku u prvoj polovini godine

Rezultatima su naštetili troškovi umanjenja vrijednosti imovine u Rusiji, Ukrajini i srednjoj i istočnoj Europi knjiženi u ožujku, u ukupnom iznosu od 10,40 milijardi kruna.

Piše: Hina/m.a.m.
17.08.2022. 12:05

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu da je prvu polovinu godine zaključio s neto gubitkom od 5,28 milijardi danskih kruna (700 milijuna dolara) zbog otpisa imovine u Rusiji, Ukrajini i istočnoj Europi.

U prvoj polovini prošle godine kompanija je zabilježila neto dobit od 3,03 milijarde kruna. Rezultatima su naštetili troškovi umanjenja vrijednosti imovine u Rusiji, Ukrajini i srednjoj i istočnoj Europi knjiženi u ožujku, u ukupnom iznosu od 10,40 milijardi kruna. Kada se isključe ti troškovi, prilagođena neto dobit iznosila je 5,06 milijardi kruna i veća je za 60 posto nego u istom lanjskom razdoblju.Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je u razdoblju od siječnja do lipnja 28 posto, na 8,57 milijardi kruna. Operativna dobit uvećana je 36 posto, na 6,44 milijarde kruna. Kada se isključe jednokratni faktori porasla je 31,8 posto. U Carlsbergu izdvajaju oporavak prodaje nakon ublažavanja epidemioloških ograničenja i dobre rezultate u Aziji. U cijeloj godini kompanija i dalje očekuje 9-postotni organski rast operativne dobiti.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.