PRIDRUŽITE SE

Ceh trgovaca traži od Vlade da ograniči marže a ne cijene proizvoda

 Iz Ceha trgovaca upozoravaju da na sadašnji način ograničene cijene onemogućavaju konkurentnost malih trgovaca, koji ne mogu imati iste nabavne cijene kao trgovački lanci.

10.10.2023. 17:18

Ceh trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražio je danas od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da cijene proizvoda unutar posljednjeg paketa mjera za zaštitu građana od inflacije ograniče na način da ograniče visinu marže trgovaca, a ne finalnu cijenu proizvoda, budući da mali trgovci imaju više nabavne cijene od velikih trgovačkih lanaca pa nisu konkuretni. 

 Podsjetimo, Vlada je početkom rujna donijela peti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, u sklopu kojeg i odluku odluku o izravnim mjerama kontrole cijena 30 grupa proizvoda, kojima je propisala njihovu najvišu redovnu cijenu.

 Iz Ceha trgovaca upozoravaju da na sadašnji način ograničene cijene onemogućavaju konkurentnost malih trgovaca, koji ne mogu imati iste nabavne cijene kao trgovački lanci. Kako pojašnjavaju, neki proizvodi koji su obuhvaćeni Vladinom odlukom o ograničavanju cijena imaju veću nabavnu cijenu od one finalne maksimalne koja je propisana tom odlukom. 

 Mali trgovci su na taj način stavljeni još u nepovoljniji položaj u odnosu na velike trgovačke lance koji imaju puno niže nabavne cijene. Stoga, navode iz HOK-a, pojedini mali trgovci odlučuju povući pojedine proizvode obuhvaćene odlukom s polica, jer trpe izravne gubitke imajući ih u ponudi. Također, situacija u kojem je finalna cijena proizvoda manja od nabavne protivna je samom Zakonu u trgovini koji nepoštenim trgovanjem osobito smatra „prodaju robe ispod njezine nabavne cijene s porezom na dodanu vrijednost“.

 U HOK-u smatraju da je potrebno izmijeniti odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini na način da se trgovcima ograniči marža na pojedine proizvode, a ne finalne cijene proizvoda, stoji u njihovom priopćenju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.