PRIDRUŽITE SE

teška zima

Češka za limitirane cijene struje za industriju, spremna prekršiti i propise EU

"Podupirem taj limit čak i uz mogući rizik ocjene da je potpora u nekim elementima prekršila propise" EU-a o državnoj potpori, dodao je češki ministar financija...

Piše: Hina/m.a.m.
12.09.2022. 14:08

Češka vlada razmatra limitiranje cijena struje za industriju kako bi joj pomogla da prebrodi energetsku krizu, rekao je ministar financija Zbynek Stanjura, poručivši da su spremni prekršiti i propise EU-a o državnoj pomoći.

Vlada priprema nove mjere koje će ići u korak s europskim planovima koji bi trebali ublažiti snažan rast cijena energije nakon sastanka ministara energetike EU-a na kraju prošlog tjedna. "Ja sam za smiono rješenje", rekao je Stanjura u nedjelju za Češku televiziju, govoreći o ograničavanju cijena električne energije za industriju.

Podupirem taj limit "čak i uz mogući rizik ocjene da je potpora u nekim elementima prekršila propise" EU-a o državnoj potpori, dodao je češki ministar financija, misleći na europske propise o tržišnom natjecanju i državnoj pomoći. Mjera bi mogla biti pripremljena do kraja godine i bila bi na snazi dvije godine, izjavio je Stanjura u emisiji.

Za kompanije bi bio dobar limit od oko 200 eura po megavat satu, dodao je, znatno niži od tržišnih cijena u posljednjih mjesec dana. Ograničena cijena struje za kompanije bit će sastavni dio paketa pomoći kućanstvima i državnim institucijama. Vlada će vjerojatno odrediti maksimalnu cijenu električne energije za kućanstva, ali ne i isplaćivati naknadu proizvođačima koji mogu pokriti troškove i ostvarivati razumnu dobit, dodao je ministar.

U državnom sektoru vlada želi osigurati opskrbu strujom po razumnim cijenama škola, bolnica i drugih javnih ustanova, zaključio je Stanjura.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.