PRIDRUŽITE SE

crno zlato

Cijena nafte pada jer sva ključna gospodarstva usporavaju

Cijene nafte posljednjih dana osciliraju u uskom raspononu jer situacija u najvećim svjetskim gospodarstvima nije zavidna...

Piše: Hina/m.a.m.
22.08.2022. 09:20

 Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale jer se trgovci plaše da će usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava izazvati pad potražnje za 'crnim zlatom'.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 1,5 posto, na 96,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,45 posto, na 90,77 dolara. Cijene nafte posljednjih dana osciliraju u uskom raspononu jer situacija u najvećim svjetskim gospodarstvima nije zavidna. Američko je gospodarstvo tehnički u recesiji, a recesija zbog energetske krize prijeti i eurozoni, dok se rast azijskih gospodarstava, posebice kineskog, usporava.

"Glavni su izvor bojazni trenutno globalna recesija i slabljenje potražnje, s obzirom na slabe podatke iz SAD-a, eurozone i Kine. Prisutni su znakovi usporavanja gospodarskog rasta, što bi moglo smanjiti potražnju za naftom", navode analitičari PVM-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Trgovci se plaše i daljnjeg usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava jer se očekuje dodatno povećanje kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni, s obzirom da središnje banke moraju suzbiti previsoku inflaciju. Uz to, negativno na cijene utječe snažan dolar jer zbog toga nafta postaje skuplja za kupce u drugim valutama.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.