PRIDRUŽITE SE

wall street

Cijene dionica Amazona i Microsofta pale, očekuje se trgovanje bez jasnog smjera

"Ovoga, a vjerojatno i idućega tjedna očekujem trgovanje bez jasnog smjera jer ulagači čekaju da vide kako su kompanije poslovale u drugom tromjesečju", kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Piše: Hina/t.a.
28.06.2022. 08:18

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali jer, s obzirom na visoku inflaciju i rast kamatnih stopa nema previše razloga za nastavak snažnog rasta cijena dionica, kakav je zabilježen prošloga tjedna.

Dow Jones oslabio je 62 boda ili 0,20 posto, na 31.438 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,30 posto, na 3.900 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 11.524 boda.

Tijekom trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, da bi kraj trgovanja dočekali u minusu, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Amazon, Microsoft i Alphabet.

Od 11 najvažnijih sektora u njih osam cijene su dionica pale, dok je najviše porastao, za 2,8 posto, energetski sektor, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Jučer objavljeni podaci o narudžbama u proizvodnji i prodaji kuća bili su bolji od očekivanja, što je u skladu s nedavnim porukama predsjednika Feda Jeromea Powella da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije.

Unatoč snažnom rastu prošloga tjedna, S&P 500 i ostali indeksi na putu su gubitaka u lipnju, ali i cijelom tromjesečju.

Potvrdi li se to, bio bi do drugi kvartal zaredom kako cijene dionica padaju, što nije zabilježeno još od 2015. godine.

"Ovoga, a vjerojatno i idućega tjedna očekujem trgovanje bez jasnog smjera jer ulagači čekaju da vide kako su kompanije poslovale u drugom tromjesečju", kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,69 posto, na 7.258 bodova, a frankfurtski DAX 0,52 posto, na 13.186 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,43 posto, na 6.047 bodova.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.