PRIDRUŽITE SE

slabljenje potražnje

Cijene nafte pale gotovo 5 posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale gotovo 5 posto jer se trgovci plaše slabljenja potražnje zbog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva i povećanja kamatnih stopa američkog Feda kako bi suzbio visoku inflaciju.

Piše: Hina/a.t.
25.04.2022. 08:14

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 4,5 posto, na 106,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,6 posto, na 102,07 dolara.

Pad cijena posljedica je zabrinutosti za potražnju, s obzirom na usporavanje rasta svjetskog gospodarstva. Prošloga je tjedna Međunarodni monetarni fond snizio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 4,4 na 3,6 posto, upozorivši da oporavku od koronakrize prijete rat u Ukrajini i visoka inflacija.

Iz istih je razloga, njemačka vlada najavila smanjenje procjene rasta gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 3,6 na 2,2 posto.

Trgovci strahuju i za potražnju u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, jer su Šangaj i nekoliko drugih gradova zbog vala širenja koronavirusa najavili novi krug mjera zatvaranja.

To će, pak, usporiti ionako usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Analitičari Nomure smanjili su prošloga tjedna procjenu rasta kineskog gospodarstva u drugom tromjesečju s 3,4 na 1,8 posto na godišnjoj razini zbog "rapidnog pogoršanja najvažnijih pokazatelja u travnju, rasta broja gradova koji su djelomice ili potpuno 'zatvoreni' zbog koronavirusa, ozbiljnih logističkih poremećaja i naznaka da Peking neće tako skoro odustati od strategije nulte tolerancije covida".

Procjenjuje se da će kineska potražnja za benzinom, dizelom i zrakoplovnim gorivima u travnju pasti 20 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.