PRIDRUŽITE SE

u korak s promjenama

Ivanečki Conexin pandemiju okrenuo u svoju korist, sljedeće je - zelena energija

Zbog recesije u Hrvatskoj poslovanje su prebacili na njemačko tržište, došli do stotinu zaposlenika, a onda je nastupila pademija. Vagali su što učiniti, odlučili krenuti čvrsto i to im se isplatilo. Kako pak promjene ne prestaju, danas se već sa segmentom poslovanja koji se bavi instalacijom grijanja uključuju u sve popularniju održivu i zelenu energiju, u čemu vide velik potencijal...

Piše: Iva Habulan Šavor
25.09.2022. 08:00

Od četiri do 30 zaposlenika u samo godinu dana te do ukupno njih 80 u dvije godine, ivanečka tvrtka Conexin danas uspješno posluje na njemačkom i hrvatskom tržištu, a bave se uvođenjem instalacija struje, vode i grijanja, kao i kupoprodajom nekretnina.

Suvlasnik i direktor Conexina Ivica Jagetić ističe kako je poduzetništvo u obitelji prisutno duže vrijeme. Naime, njegov je otac 20 godina imao obrt, nakon čega ga je Ivica preuzeo 2013. godine te je 2016. godine, uz suvlasnike Jahia Ramadana i Damira Gašparića, osnovao Conexin koja se primarno bavila posredovanjem poslova. Kasnije, uslijed dugova zbog problema u poslovanju s manjim hrvatskim tvrtkama, Conexin mijenja svoju primarnu djelatnost te se okreće aktualnim djelatnostima, a danas kao izvođač radi direktno s drugim uspješnim trvtkama poput Kauflanda, Hrvatske pošte, Kamgrada, Radnika Križevci, a u planu je širenje i na slovensko tržište. Radili su instalacije vode, kanalizacije i odvodnje za tri nebodera Rio Rijeka, trenutno završavaju projekt distribucijskog centra Hrvatske pošte u Velikoj Gorici, radili su na Kauflandu u Zaboku i Rijeci, kao i na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Krizna razdoblja i važna odluka 

Ivica Jagetić ističe kako je tvrtka počela na hrvatskom tržištu, no budući da su u Hrvatskoj tijekom 2013. godine uvelike bili prisutni nedostatak posla i recesijska kriza, Conexin 2016. prebacuje poslovanje u Njemačku te su do kraja 2018. godine došli do više od 100 zaposlenika. Tijekom 2018. i 2019. godine pola poslovanja ipak ponovno usmjeravaju na hrvatsko tržište gdje su se susreli s velikim dugom budući da im je primaran posao tada bilo posredovanje poslova, a hrvatske su tvrtke "još uvijek bile neodgovorne". Tada mijenjaju primarnu djelatnost, no sljedeći problem predstavila im je pandemija koronavirusa.

- Imali smo puno ugovora u Njemačkoj te je bilo prilično rizično poslovati. Kada je krenula pandemija, dosta ugovora nismo potpisali zbog straha i tu smo napravili veliki pad. Zbog straha nismo uzimali dovoljno posla, međutim to je bila greška. Trebali smo uzeti ugovore jer bismo ih mogli odraditi. Tada smo odlučili krenuti u poslovanje čvrsto i odlučno, kao da pandemije i nema. Na kraju je to bio pun pogodak. Tako smo 2020. godine počeli ponovno raditi punom snagom i to nas je spasilo. Smatram da su tvrtke koje su nastavile normalno raditi dobro prošle, pogotovo u djelatnostima koje zahtjevaju rad na terenu - prisjeća se Jagetić.

Hrvatsko tržište stabilnije od njemačkog

Tvrtka već ima ugovorene poslove za idućih godinu dana, no Jagetić smatra da je i za Conexin zima vrlo neizvjesna. "Vidim da je rok isporuke za dizalice topline od tri do šest mjeseca, a s obzirom na porast cijene plina, postoji određeni strah da će stati i proizvodnja. Ima puno čimbenika zbog kojih je zima neizvjesna. Ako se Njemačka i Japan, veliki proizvođači dizalica topline, nekako poslože i ako će država sufinancirati energiju, tada imamo šanse da se nastavi gospodarstvo vrtiti". Unatoč tome, navodi direktor, tvrtka ima stabilne partnere te ističe kako je primijetio da je hrvatsko tržite za sada stabilnije od njemačkog.

Energetska kriza i zelena energija

Energetska kriza, navodi Jagetić, utječe i na njihovo poslovanje jer tvrtka djeluje na području cijele Republike Hrvatske i izvan nje, zbog čega moraju izdvajati velike svote na gorivo, a situacija s plinom je također sve gora. "Mi ćemo vjerojatno proći bolje od tvrtki koje imaju bilo kakvu proizvodnju, ali i nama je razlika dosta velika. Samo u uredu ćemo za plin izdvojiti, umjesto tisuću kuna, 6 ili 7 tisuća kuna", objašnjava Jagetić.

S obzirom na to da se Conexin, između ostalog, bavi i postavljanjem grijanja, montažom dizalica topline i elektroinstalacijom fotonaponskih čelija, uključeni su u sve popularniju održivu i zelenu energiju, u čemu vide velik potencijal. "Sve više planski ugrađujemo instalacije upravo u tom području jer je to ipak biznis u ekspanziji zbog čega sve više pružamo i tu uslugu."

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.