PRIDRUŽITE SE

poništenje natječaja

Consulting kuće na nogama: Ne može kriterij biti brzina klikanja!

Model 'najbrži prst' mnogi poduzetnici već su komentirali kao nedostatan u ovakvoj vrsti natječaja, a nakon što su uložili vrijeme i novac kako bi prijave bile spremne do 1. lipnja, natječaj je poništen.

Piše: Andrea Tomurad
01.06.2022. 13:48

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u utorak je priopćilo da poništava poziv na dostavu projektnih prijedloga "Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća", vrijedan 141,7 milijuna kuna, koji je trebao ići po modelu trajno otvorenog poziva, kolokvijalno zvan 'najbrži prst'.

Manjkavost navedenog modela komentirala je predsjednica uprave Fine'sa Consultings Marija Gradiček. Društvo Fine'sa Consultings specijalizirano je za pripremu i provedbu projekata sufinanciranih iz EU fondova, a Gradiček ističe da Ministarstvo nije reagiralo na apele raznih udruga i konzultantskih kuća koje su upozoravale da model 'najbrži prst' nije opcija u ovakvoj vrsti natječaja.

Gradiček navodi da je neopravdano žrtvovanje kvalitete takve razine projekta kako bi se olakšao proces evaluacije i ubrzalo ugovaranje. "Ne samo da će se time realizirati lošiji projekti, nego se stvara loš publicitet i smanjuje povjerenje tvrtki u rad nadležnih institucija, ali i u sustav EU fondova, čime u konačnici gubimo svi", kazuje Gradiček i dodaje da su poduzetnici uložili trud i novac u projektne prijave te da su utrošeni sati prekovremenog rada kako bi prijave bile spremne do zadanog roka koji je trebao biti 1. lipnja u 11 sati.

Najbrži prst ili softver?

Podsjeća također na Poziv Komercijalizacija inovacija gdje se koristio isti model. "U prvoj sekundi zaprimljeno je više od 350 prijava i nakon samo nekoliko minuta više nije bilo moguće slati prijave na taj natječaj koji je službeno trebao biti otvoren godinu dana, odnosno do 30. lipnja 2023.", govori Gradiček komentirajući i veliku mogućnost da su neke tvrtke, da bi osigurale bolju poziciju, koristile botove, odnosno robotske softvere koji mogu kliknuti više puta u sekundi.

Društvo Fine'sa Consultings pripremalo je deset projektnih prijava te, iako se klikalo u prvim sekundama poziva, nisu uspjele prijeći 180. mjesto na listi. Nepoznato je, kako navodi, ima li eNPOO sustav mogućnost otkrivanja botova.

Filipović najvio novi poziv

Inače, iz Ministarstva su naveli da će se poziv ponoviti, čim se uvjeti prilagode, po modelu privremeno otvorenog poziva, odnosno svi projektni prijedlozi zaprimljeni u definiranom vremenskom roku će se evaluirati, navode iz Ministarstva te bi se trebala sastaviti rang lista sukladna rezultatima ocjene kvalitete.

Najniži iznos bespovratnih sredstava po projektu iznosi 200 tisuća kuna, najviši milijun kuna, a prijave su se trebale početi zaprimati od 1. lipnja.

Osim što je ova tema zastupljena u svim medijima otkako je Ministarstvo objavilo da poništava natječaj, doznajemo da će o istoj raspravljati i u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.