PRIDRUŽITE SE

sastanak u Bruxellesu

Ćorić: Hrvatska će do 2024. povećati proizvodnju plina za 20 posto

Ministar Ćorić je kazao da bi Hrvatska, u slučaju potpunog prestanka dotoka plina iz Rusije, iz vlastite proizvodnje i preko LNG na Krku, mogla zadovoljiti svoje potrebe za plinom.

18.03.2022. 08:34

Hrvatska bi do 2024. godine mogla povećati postojeću proizvodnju prirodnog plina za preko 20 posto, ali nema ambicija ići u daljnja značajnija istraživanja i eksploataciju ugljikovodika, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Ćorić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara zaštite okoliša država članica EU-a, komentirao je objavu Ine da je započela s proizvodnjom prirodnog plina iz nove bušotine na plinskom polju Ika u sjevernom Jadranu.

Ćorić je rekao i da Hrvatska nema ambiciju ići u daljnja značajnija istraživanja i eksploataciju, da je ovdje riječ o postojećim poljima koja su ranije koncesijski odobrena. 

"Smjer Hrvatske su obnovljivi izvori energije, plin je ionako doživljavan i bit će doživljavan u sljedećih 20-tak godina kao tranzicijsko gorivo”, rekao je Ćorić. Dodao je da Hrvatska nije ni “politički ni kao društvo” spremna za istraživanja i eksploataciju na Jadranu nakon što su pokušaji od prije sedam, osam godina loše završili.

“Nisam siguran da kao zemlja koja teži afirmaciji turizma u našem obalnom pojasu treba ići u tom smjeru”, rekao je ministar.

Kazao je i da bi Hrvatska, u slučaju potpunog prestanka dotoka plina iz Rusije, iz vlastite proizvodnje i preko LNG na Krku, mogla zadovoljiti svoje potrebe za plinom.

 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.