PRIDRUŽITE SE

Infrastrukturna ulaganja

Varaždin dobiva podatkovni centar i pozicionira se na globalnom ICT tržištu

Prva faza projekta iznosila je 17 milijuna eura, dok sveukupna vrijednost projekta za sada iznosi 23 milijuna eura. Projekt je u potpunosti financiran bez ikakvih subvencija, vlastitim učešćem i kreditom. Sponzori projekta su poduzeća Cratis i Muraplast.

20.10.2023. 14:15

U Varaždinu idućega tjedna vrata otvara novi podatkovni centar DC North, čiji je idejni tvorac tvrtka Cratis i u čiju je prvu fazu razvoja uloženo 17  milijuna eura.

- Upravo smo  završili s Uptime certificiranjem te smo uz Uptime Tier III Design certifikat osigurali i Uptime Tier III Facility certifikat koji potvrđuje da je podatkovni centar doista izgrađen prema najvećim standardima propisanim za kritičnu infrastrukturu - kažu iz Cratisa za Menadžer.hr.

Izgradnjom vlastitog podatkovnog centra Cratis ističe da je ostvario svoju misiju promicanja vrijednosti digitalizacije poslovanja pružanjem cjelovitih, inovativnih i pouzdanih ICT usluga. Prva faza projekta iznosila je 17 milijuna eura, dok sveukupna vrijednost projekta za sada iznosi 23 milijuna eura. Projekt je u potpunosti financiran bez ikakvih subvencija, vlastitim učešćem i kreditom. Sponzori projekta su poduzeća Cratis i Muraplast.

Novi centar  idealna 'disaster recovery' lokacija Zagrebu

Sam podatkovni centar osigurava 2000 četvornih metara IT prostora, a u prvoj fazi će se staviti na raspolaganje 314 serverskih kabineta (800x1200) raspoređenih u hladne zone.  O važnosti tog centra govori i činjenica da je potkraj rujna održana sjednica Povjerenstva na kojoj se odlučivalo o stavljanju projekta DC North na listu strateških državnih projekata. DC North ispunjava sve uvjete te se očekuje službena pozitivna potvrda u idućem periodu.

- Obzirom da su svi podatkovni centri u Hrvatskoj locirani u Zagrebu, što predstavlja veliki sigurnosni rizik, u što smo se uvjerili proteklih godina zbog potresa, idealna smo 'disaster recovery' lokacija Zagrebu, čime doprinosimo povećanju sigurnosti za cijelu Hrvatsku i stavljamo grad Varaždin na svjetsku mapu informacijsko-komunikacijske infrastrukture - ističu iz Cratisa.

Otvorenje i predstavljanje najvećeg hrvatskog podatkovnog centra najavljeno je za 24. listopada, a na svečanost u Varaždin dolaze Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i župan Varaždinske županije, Davor Filipović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva i održivog razvoja, Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina te brojni drugi ugledni gosti. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.