PRIDRUŽITE SE

tjedan na burzi

Crobexi pali treći tjedan zaredom, dionica Varteksa skočila

Investitori očekuju podizanje kamatnih stopa od strane vodećih središnjih banaka u svijetu zbog visoke inflacije, a rast kamatnih stopa ne ide u prilog tržištima dionica.

Piše: Hina
15.05.2022. 09:24

Pod utjecajem daljnje korekcije cijena dionica na svjetskim burzama, na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi pali više od jedan posto, pa su nakon tri tjedna gubitka dotaknuli najniže razine od kraja ožujka.

Glavni dionički indeksi spustili su se protekloga tjedna za 1,33 posto, pa je tako Crobex završio trgovanje na 2.082 boda, a Crobex10 na 1.241 bodu. 

Oslabili su već treći tjedan zaredom, dotaknuvši najniže razine od kraja ožujka, pod utjecajem korekcije cijena dionica na svjetskim burzama jer investitori očekuju podizanje kamatnih stopa od strane vodećih središnjih banaka u svijetu zbog visoke inflacije, a rast kamatnih stopa ne ide u prilog tržištima dionica.

Među sektorskim indeksima na ZSE, najviše je pao prehrambeni, za 1,73 posto. Najviše je, pak, porastao građevinski, za 4,02 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 39,2 milijuna kuna, što je gotovo 11 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je 2,3 milijuna kuna blok prometa, i to dionicom Atlantic grupe po cijeni od 1.620 kuna za dionicu.

Najlikvidnija je u redovnom trgovanju bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 6,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 1,15 posto, na 34,3 kune.

Najveći dobitnik Varteks

Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 5 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 5,4 posto, na 526 kuna.

Dionicom Podravke protrgovano je 3,7 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,33 posto, na 594 kune. Znatniji promet ostvaren je i dionicom HT-a, 3,5 milijuna kuna, uz pad cijene za 1,1 posto, na 180 kuna.

Najveći pad cijene zabilježila je dionica Croatia osiguranja, za 9,33 posto, na 6.800 kuna. Znatnije su pale i cijene dionica Luke Ploče, za 7 posto, na 595 kuna, te Visa, za 6,84 posto, na 8,85 kuna.

S druge strane, najveća dobitnica bila je dionica Varteksa, sa skokom cijene za 31,67 posto, na 7,9 kuna. 

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 19 porasla, 33 pala, a devet stagnirala.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.