PRIDRUŽITE SE

intervju

Čupić najavio investiciju koja strateški mijenja hrvatski sektor logistike: 'Skrenut ćemo pažnju najvećih'

Poduzetnik Denis Čupić pojasnio je za B&B da je Westgate LogCity zamišljen kao mali biznis-grad, a gradnja projekta isplanirana je kao gradnja Lego kockicama.

Piše: Andrea Tomurad
30.05.2022. 09:49

Westgate LogCity, odnosno najveći logistički distributivni centar u ovom dijelu Europe, investicija je vrijedna gotovo 140 milijuna eura. Gradit će se u Westgate zoni kod Zaprešića, što je inače jedina poduzetnička zona u privatnom vlasništvu. Projekt LogCity, razvila je ATP Grupa, a dio grupacije je i developerska tvrtka Redserve koja se bavi razvojem nekretnina i ulaganje u nekretninski sektor.

Varaždinski poduzetnik Denis Čupić, suvlasnik Redserve-a, koji od 2018. upravlja trgovačkim centrom Westgate Shopping City, za nacionalov B&B rekao je više o planu izgradnje LogCity-a, o gospodarskoj važnosti ovog projekta kao privatne poduzetničke inicijative te da je distribucija i logistika strateški sektor gospodarstvima svih zemalja, a hrvatske vlasti to ne prepoznaju.

Westgate LogCity smješten je uz autocestu Zagreb – Macelj, na rubu Zagreba, objašnjava Čupić te dodaje da je samo nekoliko stotina metara udaljen željeznički kolodvor, da je ulaz na autocestu direktan i da državna cesta prolazi u samu zonu. Sve to omogućava povezivanje s Hrvatskoj, posebice Zagrebom.

'Pregovaramo o direktnoj nabavi čelika i cementa, i to s tržišta koja će na dulji rok imati predvidljive cijene. To nas dovodi u poziciju da našim korisnicima možemo ponuditi vrlo atraktivnu cijenu najma', kaže između ostaloga Čupić

Atraktivna cijena najma - s razlogom

Ćupić je naveo da je projekt isplaniran tako da se stvori modularna zona gdje će svaki objekt biti tipska gradnja - kao gradnja Lego kockicama, a korisnici će moći povećati izgrađene objekte za dodatnih 5, 10 ili 15 tisuća kvadrata. "Pregovaramo o direktnoj nabavi čelika i cementa, i to s tržišta koja će na dulji rok imati predvidljive cijene. To nas dovodi u poziciju da našim korisnicima možemo ponuditi vrlo atraktivnu cijenu najma, ali isto tako možemo korisnicima ponuditi najam s pravom prvokupa ili izgradnju objekata po njihovim potrebama ili prodaju samih objekata. U sljedeće četiri godine ovo bi trebalo biti jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj", govori Čupić.

Cijeli kompleks je zamišljen kao mali biznis-grad, a jedan od mnogih projekata koji se razvijaju unutar zone je i Westgate Mobility Station, odnosno odmorište povezano s autocestom, a koje će imati benzinsku stanicu, punionicu za e-vozila, parking za kamione i motel.

440 tisuća kvadrata

Uz 270 milijuna eura do sada uloženih u trgovački centar, u buduću investiciju planira se uložiti između 130 i 140 milijuna eura, a početak gradnje prvih objekata Westgate LogCitya planira se u zadnjem kvartalu ove godine. Logistički i distributivni centar igradit će se na površini o 440 tisuća kvadrata, na dodatnih 50 tisuća kvadrata Mobility Station, a na još 85 tisuća kvadrata planiraju razvoj društvene infrastrukture.

Igrači poput Amazona

Ovisno o specifičnosti pojedinačnog objekta i potrebi korisnika, navodi Ćupić, najam se kreće od pet do 10,5 eura po kvadratu mjesečno. Dodaje da Hrvatskoj nedostaje oko 350 tisuća kvadrata distribucijskih i skladišnih prostora. "Ali to je bez aspekta koji će se nam se sigurno dogoditi, odnosno da će veliki igrači poput Amazona ili Zalanda gledati prema Hrvatskoj jer ona ima jednu veliku prednost (...) Vjerujem da ćemo u idućih pet godina u Hrvatskoj vidjeti i najveće međunarodne igrače iz sektora logistike i distribucije", rekao je Čupić.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.