PRIDRUŽITE SE

Problemi s radnom snagom

Hrga: Danas je najteže biti “gazda”, problem je što bi (ne)radnik zapovijedao

- Dakle, čovjek koji je znao napraviti firmu, zna osigurati plaće za nekoliko obitelji svaki mjesec, radije će se zamjeriti meni koja njemu plaćam, nego nekome koga on plaća. I još se sramoti zbog njega! I tako je većini poslodavaca - navodi Hrga.

24.10.2023. 13:52

Bivša novinarka i aktualna poduzetnica Mirjana Hrga ustvrdila je kako je teško biti poduzetnikom u današnje vrijeme kada kronično nedostaje radne snage na tržištu rada te je u postu na svom Facebook profilu opisala situaciju s kojom se nedavno susrela.

Nazvala je tvrtku s kojom je već i prije radila da upita kad će napraviti montažu nečeg što je odavno naručila, a vlasnik tvrtke joj s nelagodom objašnjava da posao nije još gotov jer radnik koji je baš za taj segment zadužen, već tjednima razvlači bolovanje.  Žali joj se taj poduzetnik da ga radnik ne podnosi jer je 'gazda' i 'palo mu je s neba', a poduzetnik mu se ni ne usudi ništa reći, u strahu da se radnik ne okrene i ode. Naime, unatoč doboroj plaći i uvjetima rada, nitko se već tri godine nije javio na natječaj za posao u njegovoj tvrtki.

- Dakle, čovjek koji je znao napraviti firmu, zna osigurati plaće za nekoliko obitelji svaki mjesec, radije će se zamjeriti meni koja njemu plaćam, nego nekome koga on plaća. I još se sramoti zbog njega! I tako je većini poslodavaca - navodi Hrga.

 No, ona smatra da bi i poslodavcima uskoro moglo dozlogrditi, pa bi možda mogli početi raditi manje, skromnije, ali mirnije. Onoliko koliko sami mogu, a da ih nitko ne ucjenjuje. I tako sačuvaju svoje zdravlje. 

- Promijenila se (ne)kultura rada. Onako kako se nekada ponižavalo odredjena zanimanja, sada se na isti način cipelari poduzetnike. Neki bi rekli: kozmička pravda. I ne bi bili u krivu, jer ne tako davno, radnici su trpjeli svašta. Neki otišli. Neki odustali. No, došla su vremena u kojima neće biti mjesta čuđenju kada dođe dan s pitanjem: 'Kad smo ostali bez poslodavaca' -  naglašava Mirjana Hrga.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.