PRIDRUŽITE SE

povećanje opskrbe

Danska planira privremeno povećati proizvodnju plina u Sjevernom moru

Uvjereni smo da je bolje proizvoditi plin u Sjevernom moru nego kupovati ga od Vladimira Putina, rekla je danska premijerka Mette Frederiksen.

Piše: Hina/a.t.
19.04.2022. 13:58

Danska vlada objavila je u utorak da će znatno povećati opskrbu energijom iz obnovljivih izvora i privremeno povećati domaću proizvodnju plina u poljima u Sjevernom moru kako bi se što prije riješila ovisnosti o opskrbi iz Rusije.

"Povećat ćemo, na ograničeno vremensko razdoblje, proizvodnju prirodnog plina u Sjevernom moru", rekla je danska premijerka Mette Frederiksen novinarima na današnjem brifingu.

"Uvjereni smo da je bolje proizvoditi plin u Sjevernom moru nego kupovati ga od (ruskog predsjednika) Vladimira Putina", navela je Frederiksen.

Danska bi uz proizvodnju u Sjevernom moru mogla de facto postati neovisna o ruskom plinu već iduće godine, dodala je premijerka. "No, budući da smo dio europske plinske mreže, potrebno nam je i da druge zemlje postanu neovisne", rekla je Frederiksen.

Vlada je predstavila i planove drastičnog povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, poput vjetra i Sunca, i uvođenja jedinstvenog ugljičnog poreza na emisiju kompanija.

Vladin je cilj kroz osam godina učetverostručiti proizvodnju struje iz energije Sunca i vjetra na kopnu, te povećati proizvodnju struje u vjetroelektranama na moru između jedan i četiri gigavata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Europu da bi mogla ostati bez ruskog plina ne bude li ga plaćala u rubljama. Ruskim bankama zapadne su zemlje uvele sankcije pa ne mogu provoditi transakcije u inozemnim valutama.

Moskva je zato propisala da kupci iz "neprijateljskih zemalja", koje su Rusiji uvele sankcije, plin plaćaju u ugovorenoj valuti, obično dolarima i eurima, preko posredničke banke u Rusiji. Banka ih potom prodaje na dražbi na Moskovskoj burzi i rublje uplaćuje na račun proizvođača. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.