PRIDRUŽITE SE

Poduzetnička ulaganja

Foto - U Varaždinu otvoren najveći podatkovni centar u Hrvatskoj

24.10.2023. 12:36

Novi podatkovni centar DC North, čiji je idejni tvorac tvrtka Cratis i u čiju je prvu fazu razvoja uloženo 17 milijuna eura otvoren je danas u Varaždinu, a riječ je o najvećem i najmodernijem podatkovnom centru u Hrvatskoj i regiji. 

- Kao mala tvrtka ponosni smo da smo uspjeli ovakvu investiciju od 17 milijuna eura 'izgurati' i pritom zadržati većinsko vlasništvo, te da nas je PBZ prepoznao i 'gurao' kao kreditor. Muraplast je manjinski vlasnik i partner koji nam pomaže. Treba smo 'glavom kroz zid' i onda sve funkcionira - izjavio je  novinarima nakon službenog otvaranja DC Northa predsjednik uprave Cratisa Matija Grabar, najavivši iduće godine dodatno ulaganje u taj centar od pet milijuna eura.

Izgradnjom vlastitog podatkovnog centra Cratis je ostvario svoju misiju promicanja vrijednosti digitalizacije poslovanja pružanjem cjelovitih, inovativnih i pouzdanih ICT usluga. Kako ističu, projekt je u potpunosti financiran bez ikakvih subvencija, vlastitim učešćem i kreditom, a riječ je i o jednom od najvećih privatnih doprinosa nacionalnoj i ekonomskoj sigurnosti Republike Hrvatske.

Podatkovni centar je završio i Uptime certificiranje te je uz Uptime Tier III Design certifikat osigurao i Uptime Tier III Facility certifikat koji potvrđuje da je podatkovni centar doista izgrađen prema najvećim standardima propisanim za kritičnu infrastrukturu. 

- Ovo sve što vidite napravili smo s hrvatskim snagama, s kompanijama koje su u našoj regiji. Znači, Hrvatska ima stručnjake, Hrvatska može i vidite da zna - izjavio je Darko Pintarić, direktor DC Northa, dodavši da je u prvoj fazi u tom podatkovnom centu 312 servisnih ormara, a koje mogu koristiti javne institucije, bolnice, financijski i telekomunikacijski sektor i svi ostali dijelovi gospodarstva.

Novi centar  idealna 'disaster recovery' lokacija Zagrebu

Sam podatkovni centar osigurava 2000 četvornih metara IT prostora, a u prvoj fazi će se staviti na raspolaganje 300-tinjak serverskih kabineta (800x1200) raspoređenih u hladne zone.   Obzirom da su svi podatkovni centri u Hrvatskoj locirani u Zagrebu, što predstavlja veliki sigurnosni rizik  primjerice u slučaju potresa, iz Cratisa ističu da su idealna 'disaster recovery' lokacija Zagrebu, čime doprinose povećanju sigurnosti za cijelu Hrvatsku i stavljaju Varaždin na svjetsku mapu informacijsko-komunikacijske infrastrukture.

Svečanosti otvorenja DC Northa uz brojne goste bili su nazočni i Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i župan Varaždinske županije, Davor Filipović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva i održivog razvoja, Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina i dr. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.