PRIDRUŽITE SE

niske kamate i oprez

Depoziti kod banaka ponovno porasli, a razlozi - poznati

Dvoznamenkaste godišnje stope rasta te kategorije depozita traju još od kraja drugog tromjesečja 2013. godine, a rezultat su niskih pasivnih kamatnih stopa...

Piše: Hina/m.a.m.
11.08.2022. 13:00

Krajem lipnja ukupni depoziti kod poslovnih banaka iznosili su 383,3 milijarde kuna, što je rast od 3,4 posto prema svibnju te 12,3 posto u odnosu na lipanj lani, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB). 

Ukupni depoziti, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, ubrzali su rast treći mjesec zaredom i na godišnjoj i na mjesečnoj razini, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u analizi najnovijih podataka središnje banke.

Tako su u odnosu na lipanj prošle godine porasli za 41,9 milijardu kuna ili 12,3 posto (u odnosu na 9,9 posto u svibnju), dok je u odnosu na svibanj ove godine zabilježen rast od 3,4 posto ili 12,3 milijardi kuna. U odnosu na kraj prošle godine ukupni su depoziti kod poslovnih banaka na kraju lipnja ove godine bili viši za 18,06 milijardi kuna ili za 4,9 posto. 

Analitičari RBA ističu kako je rast ukupnih depozita posljedica prije svega rasta depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu).  Navode kako je na kraju lipnja depozitni novac dosegnuo 162,9 milijarde kuna, čineći tako više od 42 posto ukupnih depozita.

Niske kamate i oprez

Dvoznamenkaste godišnje stope rasta te kategorije depozita traju još od kraja drugog tromjesečja 2013. godine, a rezultat su niskih pasivnih kamatnih stopa banaka koje tako više ne nude atraktivne povrate (na oročenu štednju) te razmjerno slabe sklonosti ulaganja u alternativne financijske instrumente, ističe se u analizi.  "Ususret očekivanom prihvaćanju eura kao jedinstvenog sredstva plaćanja moguće je prema kraju godine očekivati priljev osobito ove vrste depozita u poslovne banke s ciljem konverzije hrvatske kune eurom", procjenjuju analitičari RBA. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.