PRIDRUŽITE SE

svjetske burze

Dionica Amazona porasla za 2 posto, trgovanje i dalje oprezno

Oprezno trgovanje na svjetskim burzama nakon jučerašnjeg rasta cijena dionica, očekuje se izvješće o inflaciji u SAD-u u svibnju.

Piše: Hina/t.a.
07.06.2022. 08:04

Nakon jučerašnjeg rasta, azijske su se burze jutros prizemljile jer nema previše razloga za kupnju rizičnije imovine, s obzirom da visoka inflacija tjera središnje banke na povećanje kamatnih stopa.

Jutros je australska središnja banka neugodno iznenadila povećanjem ključnih kamata za 0,50 postotnih bodova. Povećanje se očekivalo, no analitičari su smatrali da će kamate biti povećane za 0,25 ili maksimalno 0,40 postotnih bodova.

S obzirom na inflaciju koja vjerojatno nije dosegla vrhunac (Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP Capital), posljedice rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih gospodarstava u svijetu, azijske ulagače nije ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u potrošačkom i komunikacijskom sektoru, a među najvećim dobitnicama bila je dionica Amazona, s rastom cijene za 2 posto. Poskupile su dionice još nekoliko tehnoloških divova, kao što je Apple, s rastom od 0,5 posto.

No, na tržištu i dalje vlada oprez jer se očekuje agresivno povećanje kamata američke središnje banke.

U fokusu ulagača u petak će biti izvješće o inflaciji u SAD-u u svibnju, koje će pokazati jesu li inflacijski pritisci već dosegnuli vrhunac, pa polagano popuštaju ili se inflacija i dalje kreće blizu najviših razina u 40 godina.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.