PRIDRUŽITE SE

wall street

Dionice energetskog sektora i tehnoloških divova u porastu

Ulagače je jučer ponešto ohrabrio guverner Feda Christopher Waller kazavši da su strahovanja od recesije pretjerana i da se zalaže za povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova na sjednici u rujnu.

Piše: Hina/a.t.
08.07.2022. 08:48

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Nasdaq indeks porasli četvrti dan zaredom jer se ulagači nadaju da će američka središnja banka ubuduće manje agresivno podizati kamatne stope.

Tržište se pokušava oporaviti, premda se na gospodarskom planu nije promijenilo ništa – inflacija je i dalje visoka, Rusija i dalje napada Ukrajinu, a američka središnja banka najavljuje daljnje povećanje kamata.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda, objavljen u srijedu, pokazao je da se čelnici središnje banke slažu da bi na sjednici u srpnju trebalo dodatno povećati ključne kamatne stope za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova, s obzirom da se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, iznad 8,5 posto.

Ulagače je jučer ponešto ohrabrio guverner Feda Christopher Waller kazavši da su strahovanja od recesije pretjerana i da se zalaže za povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova na sjednici u rujnu.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da će ključna kamata u ožujku iduće godine dosegnuti vrhunac od 3,44 posto, dok se još nedavno procjenjivalo da bi do svibnja mogla dosegnuti 4 posto. Trenutno se kreće na 1,58 posto.

Cijene dionica porasle

U većini sektora cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom, u prosjeku 3,5 posto, zahvaljujući oporavku cijena nafte, nakon što su početkom tjedna pale na najniže razine u tri mjeseca.

Znatno su porasle i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Alphabet i Tesla.

I jučer objavljeni makroekonomski podaci pokazali su da se rast gospodarstva usporava. Tako je objavljeno da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano porastao, dok je broj otpuštenih u lipnju dosegnuo najvišu razinu u 16 mjeseci.

U petak će, pak, u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u, iz kojeg će se moći vidjeti kakva je situacija na tržištu rada i popuštaju li inflacijski pritisci.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju broj zaposlenih povećan za 268.000, dok je mjesec dana prije porastao za 390.000.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.