PRIDRUŽITE SE

zagrebačka burza

Dionicom Valamara ostvareno više od milijun kn prometa, danas se na ZSE očekuje stagnacija

Redovni promet dionicama u ponedjeljak je iznosio  3,26 milijuna kuna, što je za otprilike 600 tisuća manje nego u petak.

Piše: Hina/t.a.
12.07.2022. 09:24

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg rasta, a u fokusu ulagača bit će kretanja na svjetskim burzama, koje su posljednjih dana pod pritiskom zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstava.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je u ponedjeljak 0,58 posto, na 1.988 bodova, prekinuvši 7-dnevni negativni niz tijekom kojeg se spustio na najnižu razinu od 11. ožujka.

Crobex10 porastao je, pak, 0,64 posto, na 1.179 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexnutris, za 0,92 posto, dok je jedino pao Crobexturist, za 0,17 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,26 milijuna kuna, što je za otprilike 600 tisuća manje nego u petak.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 1,04 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,31 posto, na 32,5 kuna.

Po likvidnosti, s prometom od oko 520 tisuća kuna, slijedila je dionica Spana, koja je poskupjela 3,4 posto, na 243 kune.

Znatniji promet, 347 tisuća kuna, ostvaren je i dionicom HT-a, a cijena joj je stagnirala na 176 kuna.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 34 dionice, pri čemu je cijena njih 14 porasla, 11 pala, a devet stagnirala.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,40, a pariški CAC 0,61 posto. Londonski FTSE ostao je, pak, gotovo nepromijenjen.

„Nakon slabog početka tjedna, i danas se na europskim burzama očekuje otvaranje trgovanja u crvenom. Na domaćem tržištu se razdoblje vrlo skromnih prometa nastavlja te stoga očekujemo stagnaciju vodećih indeksa, u skladu sa sentimentom na europskim burzama”, kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

I na Wall Streetu su cijene dionica jučer pale. Dow Jones oslabio je 0,52 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,15, a Nasdaq indeks 2,26 posto.

„U fokusu financijskih tržišta ovaj će tjedan biti objava izvješća o inflaciji u SAD-u za lipanj, ali i početak sezone objava poslovnih rezultata američkih kompanija za drugo ovogodišnje tromjesečje, koja bi mogla dati naznake o tome da li američko gospodarstvo potencijalno klizi prema recesiji. Dobri podaci s tržišta rada u proteklom tjednu upućuju na još uvijek relativno povoljne uvjete u američkom gospodarstvu, što vjerojatno znači da bi Fed mogao nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa”, objašnjava Ana Turudić.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.