PRIDRUŽITE SE

intervju

Direktor Strabaga: Još uvijek nemamo sustavno rješenje za poskupljenja

"Vremena je sve manje, neki će se projekti zbog tog problema zaustaviti, pojedini su građevinari već zaustavili projekte", rekao je prvi čovjek Strabaga Hrvatska.

Piše: Hina/a.m.
24.07.2022. 10:10

Direktor građevinske tvrtke Strabag Hrvatska Veljko Nižetić za Hinu je uoči otvaranja Pelješkog mosta rekao da će Strabag sve radove na pristupnim cestama završiti na vrijeme i u skladu s ugovorom. 

Ugovorena vrijednost tih radova je 478,3 milijuna kuna bez PDV-a, a rok za dovršenje 13. kolovoza.  Iako zadovoljan odrađenim poslom, Nižetić upozorava na niz problema koji zadnjih godina muče građevinsku struku, pogotovo na manjak radnika.

"Uočili smo veliku fluktuaciju radnika, oni traže posao u drugim zemljama, uglavnom platežno boljim državama EU-a. Trenutno crpimo regionalni bazen, najviše radnika imamo iz same Hrvatske, potom iz Bosne i Hercegovine te nešto iz Albanije", kaže te dodaje kako će se vjerojatno uskoro morati posezati za radnicima iz dalekih zemalja.

Najviše nedostaje kvalificiranih radnika, armirača, tesara... 

Rast cijena materijala

Građevinare pogađa i rast cijena građevinskog materijala, ali i prekinuti lanci nabave tog materijala. 

Državni zavod za statistiku objavio je da su proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u lipnju ove godine 9,7 posto više u odnosu na isti mjesec lani, a u odnosu na prosjek 2015. 17 posto više. 

"Teško nas je pogodio rast cijena materijala, no mi smo taj udar preuzeli na sebe i nismo zatvarali radove. Jače građevinske firme uglavnom su same podnijele taj trošak prvog vala poskupljenja", rekao je Nižetić koji smatra da bi se trošak morao podijeliti s investitorima.

Zajednički jezik

Kaže da se do sada nije uspjelo naći zajednički jezik s investitorima kako sustavno riješiti problem stalnog poskupljenja građevinskog materijala. Rješenje se, kaže, nalazi između ugovornih strana, kako je to nedavnim vladinim zaključkom i rečeno.

"Vremena je sve manje, neki će se projekti zbog tog problema zaustaviti, pojedini su građevinari već zaustavili projekte", rekao je prvi čovjek Strabaga Hrvatska, dodavši kako su u većem problemu mali izvođači, odnosno građevinari koji nemaju dostatni kapital za financiranje projekta. No, svim građevinskim tvrtkama zajednički je problem poskupljenje građevinskog materijala i energenata. 

Strabag u Hrvatskoj posluje od 1996. i ima više od 1500 zaposlenih, a uz ostalo bavi izgradnjom prometnica i razvojem infrastrukture, visokogradnjom i tunelogradnjom. Do sada je Strabag sudjelovao u gradnji niza važnih prometnica, a zainteresiran je i za obnovu željezničkog prometa u Hrvatskoj

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.