PRIDRUŽITE SE

Hrvatska narodna banka

Do 13. prosinca prodano 440.158 paketa eurokovanica

Prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), hrvatskim potrošačima je do 13. prosinca ove godine ukupno prodano 440.158 paketa eurokovanica, a u bankama je još raspoloživo 563.994 paketa.

Piše: Hina
15.12.2022. 16:02

Početne pakete eurokovanica prodaju poslovnice banaka, HP-Hrvatske pošte i Financijske agencije na ukupno oko 2.000 lokacija, a građani ih mogu nabaviti do 31. prosinca 2022., odnosno do iscrpljenja zaliha.

HNB osigurava početne pakete eurokovanica svim poslovnim bankama u osam svojih gotovinskih centara na temelju ugovorenih količina, ali ne i izravno HP-Hrvatskoj pošti d.d. i Fini. HP-Hrvatska pošta prodaje početne pakete eurokovanica na temelju ugovora s Hrvatskom poštanskom bankom, a Financijska agencija na temelju ugovora s više poslovnih banaka.

HNB je u četvrtak iznio podatke da je ukupno proizvedeno 1,2 milijuna paketa eurokovanica, pri čemu su banke naručile 1.125.428 paketa. Do 13. prosinca HNB je isporučio u osam gotovinskih centara 1.082.400 paketa, a banke su preuzele od središnje banke 1.029.126 paketa.

Do 13. prosinca ukupno je prodano 440.158 paketa eurokovanica potrošačima, a u bankama je još raspoloživo 563.994 paketa.

Kovanice se mogu koristiti tek od 1. siječnja 2023.

Mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja građanima je bilo omogućeno da nabave početne pakete eurokovanica, koje će za plaćanja u zemlji i u inozemstvu moći koristiti tek od početka 2023. godine. 

Početni paket eurokovanica za građane sadrži 33 eurokovanice u svim apoenima u vrijednosti 13,28 eura, za njega moraju izdvojiti 100 kuna, pri čemu je u jednoj transakciji moguće kupiti maksimalno dva paketa eurokovanica.

U paketu su tri kovanice od dva eura; tri kovanice od jednog eura, pet kovanica od 50 centi, pet kovanica od 20 centi, pet kovanica od 10 centi, tri kovanice od pet centi, četiri kovanice od dva centa i pet kovanica od jednog centra. 

I poslovni subjekti mogu nabaviti početni paket eurokovanica, koji sadrži 525 eurokovanica svih apoena, u vrijednosti od 145,50 eura, što moraju platiti 1.096,27 kuna.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić više je puta istaknuo kako su osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni segmenti uvođenja eura. 

Sredinom srpnja u Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji počela je proizvodnja hrvatskih eurokovanica, a planirano je da se do kraja ove godine otkuje oko 420 milijuna eurokovanica.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.