PRIDRUŽITE SE

Fortenova

Dobit Fortenova grupe u prvih devet mjeseci dosegnula 534 milijuna kuna

Fortenova grupa u srijedu je objavila detaljne poslovne rezultate za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, prema kojima je ostvarila dobit iz kontinuiranog poslovanja od 534 milijuna kuna, nasuprot gubitku od 384 milijuna kuna u istom lanjskom razdbolju.

Piše: Hina
30.11.2022. 10:46

U priopćenju se ističe da je Fortenova grupa imateljima depozitarnih potvrda predstavila detaljne rezultate za devet mjeseci 2022., kojima je potvrdila nastavak izvrsnih trendova poslovanja u svim svojim ključnim djelatnostima. 

U usporedbi s prošlog tjedna predstavljenim preliminarnim rezultatima za tri kvartala ove godine, prezentirani su ti isti ključni pokazatelji s više detalja, dodaje se.

Najveći pozitivan utjecaj na rast svih poslovnih pokazatelja Grupe imali su izvrsna turistička sezona, znatna operativna poboljšanja, ali i inflacija. 

Fortenova grupa je u tom razdoblju ostvarila ukupni konsolidirani prihod iz kontinuiranog poslovanja od 30,3 milijardi kuna odnosno četiri milijarde eura, što predstavlja 38 posto povećanja u odnosu na realizaciju u istom razdoblju 2021., navodi se u današnjem priopćenju iz te kompanije.

Bez utjecaja integracije Mercatora, ukupni prihod iz kontinuiranog poslovanja veći je za 15 posto u odnosu na usporedivo razdoblje 2021., dodaje se.

Istodobno, konsolidirana prilagođena EBITDA razdoblja u odnosu na prošlu godinu povećana je za 22 posto, na  2,1 milijardu kuna odnosno 275 milijuna eura.

Unatoč visokom trošku duga i povećanim troškovima energenata i rada, Fortenova grupa je u prvih devet mjeseci 2022. ostvarila i dobit iz kontinuiranog poslovanja u iznosu 534 milijuna kuna, što je poboljšanje od 918 milijuna u odnosu na gubitak od 384 milijuna kuna prošle godine, ističe se u priopćenju.

Krajem rujna Fortenova grupa je na računima imala gotovo dvije milijarde kuna.  Istodobno je nastavila s procesom razduživanja te je omjer neto duga i prilagođene EBITDA-e, prema definiciji kreditora, na kraju razdoblja bio 3,58 puta, što je upola manje od 7,2 puta koliko je taj omjer iznosio u trenutku osnivanja Fortenova grupe.

U usporedbi s nekonsolidiranim rezultatima na kraju trećeg kvartala 2021., 18 društava iz osnovnih djelatnosti - maloprodaje i veleprodaje, prehrane i poljoprivrede, realiziralo je 12 posto veći ukupni prihod, dok je nekonsolidirana EBITDA osnovnog poslovanja bila veća 11 posto, navodi se u priopćenju.

Tako su u Maloprodaji i veleprodaji realizirani 9 posto viši prihodi i 9 posto veća EBITDA.

Kako pojašnjavjau iz Fortenova grupe, taj rast su u segmentu prihoda podržale brojne aktivnosti kompanije vezane za optimizaciju cijena i širenje mreže te dijelom i visoka inflacija, dok su usredotočenost na optimizaciju prodajnih mjesta, sinergije i mjere za uštedu energije rezultirale većom EBITDA-om. Veleprodajni segment svoj 18 posto bolji rezultat duguje prije svega potpunom oporavku HoReCa kanala.

Među kompanijama u maloprodaji Fortenova grupe najbolje rezultate su imali Konzum Hrvatska, Mercator BiH i Mercator Srbija, koji su zabilježili rast prihoda veći od 10 posto. Generalno, inflacija je imala i najveći negativni utjecaj na rezultate maloprodaje jer je podigla cijene proizvoda i usluga te troškove radne snage.

Napominju i da su kompanije u poslovnom području prehrana bile su pod jakim udarom većih logističkih troškova kroz rast cijena pogonskih goriva kao i rast cijena sirovina. Ipak, ukupno je područje prehrane u Fortenova grupi imalo čak 24 posto veći prihod, potaknut većom prodajom, ali i inflacijom, pa su kompanije redom bilježile dvoznamenkasti rast prihoda u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine. Veći rast EBITDA-e je neutraliziran spomenutim višim cijenama sirovina, inflacijom ulaznih troškova i povećanjem plaća te se kretao na razini 2 posto povećanja u odnosu na devet mjeseci prošle godine.

Prihod poslovnog područja poljoprivreda rastao je 7 posto, čemu su najviše pridonijeli svinjogojstvo, stočarstvo i proizvodnja mlijeka, dok je EBITDA porasla za 60 posto, uglavnom zahvaljujući rastu cijena poljoprivrednih burzovnih roba, ali i snažnoj kontroli operativnih troškova, zaključuje se u priopćenju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.