PRIDRUŽITE SE

posljedice ukrajinske krize

Dobit Podravke smanjena 15,6 posto

Iako rat u Ukrajini i sankcije Rusiji imaju bitno veći utjecaj na prihode i dobit u segmentu Farmaceutike, određeni negativni učinci, kako ističu iz Podravke, opažaju se i u segmentu Prehrane.

Piše: Hina/a.t.
29.04.2022. 15:35

Grupa Podravka u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila 88,8 milijuna kuna neto dobiti nakon manjinskih interesa, što je 15,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, izvijestili su u petak iz Podravke, navevši pritom da je pad dobiti izravna posljedica utjecaja ukrajinske krize na poslovanje.

"Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) bila je niža za 7,7 posto, a neto dobit za 15,6 posto u odnosu na 2021., što je izravna posljedica utjecaja ukrajinske krize na poslovanje, u najvećoj mjeri zbog prekida isporuka i negativnih tečajnih razlika", ističe se u priopćenju Podravke.

Također se navodi da je Nadzorni odbor Podravke na današnjoj sjednici potvrdio nerevidirane rezultate poslovanja Grupe za prvo tromjesečje izrazivši zadovoljstvo "nastavkom rasta prihoda od prodaje i načinom na koji kompanija upravlja rizicima koje je stvorila ukrajinska kriza i snažan rast cijena energenata i sirovina".

Grupa Podravka u prva tri mjeseca ove godine ostvarila je prihode u iznosu od 1,18 milijardi kuna, što je rast od 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Snažniji rast prihoda, kako se navodi, ostvario je segment Prehrane i to za 10,8 posto, dok je segment Farmaceutike zabilježio rast prihoda od 0,6 posto.

Iz Podravke napominju i kako je na tržištima Ukrajine i Rusije Grupa Podravka u 2021. ostvarila manje od 6,5 posto ukupnih prihoda.

Iako rat u Ukrajini i sankcije Rusiji imaju bitno veći utjecaj na prihode i dobit u segmentu Farmaceutike, određeni negativni učinci, kako ističu, opažaju se i u segmentu Prehrane.

Visok rast cijena energenata, sirovina i materijala koji je izazvala pandemija dodatno je osnažen ukrajinskom krizom, zbog čega su stvoreni dodatni pritisci na rast troškova proizvodnje u segmentu Prehrane.

Tako su, primjerice, u odnosu na kraj prvog kvartala 2021. burzovne cijene plina veće pet puta, pšenice za 67 posto, ulja za 65 posto, limene ambalaže za 56 posto, a mlijeka u prahu za 60 posto, navode iz Podravke.

Ukupan negativan utjecaj rasta ulaznih cijena sirovina i materijala na poslovanje Grupe u prvom kvartalu, kako su istaknuli, procijenjen je na 41,8 milijuna kuna.

Kompanija stoga nastavlja s daljnjom optimizacijom troškova i povećanjem učinkovitosti poslovanja kako bi, što je više moguće, unutarnjim rezervama amortizirala povećanje troškova. Tome će, kako objašnjavaju, pridonijeti i nova organizacija segmenta Prehrane, uvedena početkom travnja, a kojoj je jedan od ključnih ciljeva upravo poboljšanje i unapređenje efikasnosti Grupe Podravka te omogućavanje još brže reakcije i prilagodbe na tržišne promjene.

Iz Podravke ističu i kako usprkos novim izazovima koje je donijela ukrajinska kriza, nastavljaju s realizacijom svih svojih strateških planova koji uključuju značajne investicije i poboljšanje uvjeta rada.

Uz nastavak provedbe brojnih investicija u tehnološku obnovu i modernizaciju, Podravka je u ožujku ove godine započela još jednu veliku investiciju u Koprivnici - proširenje i modernizacija Tvornice juha i Vegete, što će omogućiti sigurnost i stabilnost u raspolaganju strateškom sirovinom, industrijskom tjesteninom za juhu i stvoriti nove tržišne prilike u tom segmentu.

Tehnologija i postrojenja već su naručeni, a početak građevinskih radova planira se najesen, navode iz Podravke.

Napominju i kako dvije velike investicije u obnovu poslovne zgrade i izgradnju LDC-a napreduju prema planu, a investicije u klimatizaciju tvornica u cijelosti će se dovršiti do kraja svibnja. 

Iz Podravke u priopćenju podsjećaju da su u prvom kvartalu, po drugi puta u manje od godinu dana, povećana primanja za 3.200 radnika Podravke d.d. i Mirne d.d. Plaće su s 1. ožujka ove godine u prosjeku porasle za 11 posto te će na taj način Podravka u ovoj godini u povećanje primanja uložiti oko 35 milijuna kuna na godišnjoj razini.

NO Podravke d.d. donio je prijedlog odluka za Glavnu skupštinu, uključujući i prijedlog odluke o isplati dividende od 13 kuna.  Glavna skupština će se održati 14. lipnja.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.